валериана

Валериана – исторически данни

Валериана е позната и използвана като лечебно средство за множество здравословни проблеми, още от времето на древните гърци. Хипократ първи описва нейните свойства. Гален я предписва като средство против безсъние. За лечебни свойства се използва корена на растението.

Валериана е била позната на древните гърци като диуретично и сънотворно средство.

В Китай валериана се прилага основно като успокоително и очистително средство. В по-малка степен се е прилагало като средство за обезболяване. В староиндуската медицина лечебната билка се използва в случаи на епилепсия и хистерия. В католическите страни тя е била посветена на Дева Мария и е известна като “благословената билка”. Поради разнообразните си лечебни свойства валериана предизвиква непрекъснат интерес от страна на изследователите.

В недалечното минало почти не е имало случай на заболяване, при който тя да не се е препоръчвала. Валериана е известна още като лекарството Валиум, което най-вероятно произлиза от “валер” – да бъдеш щастлив.

Валериана в съвременната медицина

Съвременната медицина преценява реално възможностите на Валериана. Активно действащите съставки, извлечени от корените на валериана, са: валепотриати валтрат, дидровалтрат), изовалерианова киселина и нестабилни вещества – танини, нишесте, глюкоза и др, на които се дължи невротропното действие (избирателен ефект върху нервната тъкан).

Активните вещества, съдържащи се в билката валериана, са над 150 на брой. Екстрактът от валериана съдържа значително количество гамааминомаслена киселина, която директно води до отпускане и успокояване на нервната система. На нейните ефекти се дължи успокояването на организма след приема на екстракт от билката.

Валериана – клинични ползи

Веществата, които се съдържат в екстракта от валериана имат синергично действие, намаляват възбудните процеси в централната нервна система, осигуряват релаксацията на мускулите на тялото. Известно е, че активните вещества взаимодействат с невротрансмитера гамааминомаслена киселина и с бензодиазепиновите рецептори или още т.нар. GABA 1A рецептори. Получава се дозозависимо освобождаване на GABA и потискане на разграждането й от организма. Вследствие на това валериана успокоява, и преодолява стреса, премахва тревожността и води до по-лесно заспиване.

Валериана – влияние върху съня

В международната научна литература съществуват над 12 проучвания за клинични резултати от прилагането на валериана при безсъние. В някои проучвания екстрактът от валериана показва много по-добри резултати от някои сънотворни вещества като например бензодиазепините.

Много прочувания показват, че валериана намалява периода, необходим за заспиване, както и честотата на нощните събуждания, а същевременно и подобрява качеството на съня. Ефектът върху качеството на съня на валериана е изследван чрез електроенцефалография върху делта активността по време на дълбокия сън, което е репрезентативно за качеството на съня. Освен това се знае, че именно делта мощността е индикатор за дълбочината на съня.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 4.9 / 5. Брой гласове: 117

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари