Нервно напрежение (Стрес)

Нервно напрежение (Стрес)

Стресът е реакция на организма към всяка адаптация, наложена от външни въздействия. Разглеждат се два основни вида стрес – негативен и позитивен.

Негативен стрес

Негативният стрес, или дистрес, включва всички видове дразнители, които могат да бъдат оценени като неприятни, нарушаващи спокойствието на човека и будещи тревожност. Повечето фактори на стреса, или стресори, са такива. Предизвикващите дистрес фактори се обобщават в групите екологични фактори и обществени бедствия, социално-икономически фактори и лични инциденти.

Позитивен стрес

Позитивният стрес може да се провокира от общуване – минало, моментно или предстоящо, от извършване на дейност с краен срок, от очакване или предприемане на екстремно изживяване и т.н.

Ползи и вреди от стреса

Стресът не е нещо, което може или задължително трябва да се избягва. Пълната липса на стрес е също толкова разрушителна, колкото и дистресът (негативният стрес).

Именно посредством интензивния стрес организмът и психиката на човек реагират на измененията на околната среда, още повече ако те го застрашават. В тези ситуации стресовото преживяване мобилизира в максимална степен индивидуалните способности за реакция и преодоляване на промяната.

Всеки човек се справя със стреса за различно време. Поради това се допуска разглеждането на стреса от друга гледна точка с обособяване на още няколко категории:

  • ситуативен стрес – нервното напрежение и стресът отпадат след отстраняване на стресора
  • хроничен стрес – за такъв се говори, когато човек е под емоционално и нервно напрежение прекалено продължително време, дори и след прекратяване действието на стресора
  • посттравматичен стрес – при него нервното и емоционално напрежение не се усещат по време на действието на стресора, а след това. Появява се до 24 часа след премахване на стресора и продължава неопределено време.

Симптоми на повишен стрес

Стресът като адаптационен синндром активира нервната система. Именно по тази причина симптомите му са предимно неврологични:

  • безсъние и други проблеми със съня
  • раздразнителност
  • липса на концентрация
  • умора
  • песимизъм и др.

Справянето със стреса изисква анализ на стресорите и евентуалното им избягване, както и активна почивка. При всички мерки за преодоляване на нервното напрежение и стреса един от задължителните елементи е да се осигури пълноценен сън.

borola

0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x
()
x