Безсънието не е безобидно състояние! (част 2)

В първата част на новината дадохме информация за това в каква степен безсънието засяга човешката популация, на какво се дължи то, както и част от негативните ефекти върху живота на човека, наблюдавани вследствие на него.
Във втората част на материала ще се спрем на следващите няколко неприятни последствия от безсънието.

Както разбрахте от края на първата част на новината сънливостта, една от последиците от безсънието, понижава вниманието и концентрацията на човека. Но освен това обаче, тя е “виновна” и за накърняването на паметта. От къде произтича това заключение? Според учените качественият сън подобрява и укрепва връзката между нервите, които отговарят за паметта. По време на сън поетата през деня информация преминава в краткосрочната памет. Според професора от Висшето медицинско училище на Университета Мериленд, Ейвълино Върсълс, отделните фази на съня имат различно значение за затвърждаването на новопостъпилата информация в паметта.

Съответно, ако човекът не си доставя необходимото количество сън, този процес бива нарушен. Проблема става все по-дълбок поради забравянето или неправилното разбиране на информацията, произтичащи от сънливостта. Липсата на способност за концентрация води до дългосрочно отслабване на паметта. Според д-р Алисън Сибърн, която е ръководител на медицинска програма по терапия на безсънието и поведението, от Медицинския център по съня на Санфордсия университет, когато концентрацията е затруднена, информацията не може да стигне от краткосрочната памет до дългосрочната.

2. Забавяне на реакциите – когато човекът страда от безсъние, това се отразява негативно върху реакциите му през деня, като те стават забавени. Това създава немалки проблеми в процеса на ежедневното изпълнение на служебните задължения, при шофиране, както и при ежедневни ситуации, при които се изисква мигновенна реакция. Данните на националната служба за пътна сигурност в САЩ показват, че минимумът от пътни транспортни произшествия за една година – 100 000 на брой, са се случили като последствие от прекомерна умора.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 4.5 / 5. Брой гласове: 18

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари