безсъние

Традиционно безсънието се възприема като един от симптомите на депресията. Не липсват обаче проучвания, които се опитват да оборят това схващане. Какви са резултатите ще ви разкрием в настоящата статия.

Нова постановка на проблема „безсъние-депресия“

Учени от Висшето училище по обществено здраве, Университет Питсбърг, САЩ, преднамерено разменят местата на причината и следствието и доказват, че липсата на сън не е водещ симптом на дълготрайно чувство на тъга и отчаяние, а е отделно състояние, което провокира дисбаланс на вегетативната нервна система. Преведено на „обикновен“ език това означава, че хората, които мъчително се въртят в леглото всяка вечер са изложени на по-висок риск от развитие на депресия в сравнение с онези, които нямат трудности със заспиването.

За да докажат, че безсънието е предразполагащ фактор за появата на депресивно разстройство, американските изследователи проследяват в продължение на две десетилетия състоянието на 591 пациенти с нарушения на съня. В началото на мащабното проучване през 1978 г. мъжете в контролната група току-що са навършили 19 години, а жените – 20. Всеки пети доброволец се е оплаквал от трудно заспиване и невъзможност за поддържане на съня през цялата нощ. Представителките на нежния пол са били два пъти по-засегнати от нарушения в съня, отколкото господата.

Резултатите от общо шестте контролни прегледа, през които доброволците са преминали за целите на експеримента са изключително интересни. Като правило нарушенията в съня остават стабилни във времето и често са придружени от депресия. Наблюдава се и тенденция към прогресивно нарастване на епизодите на безсъние при хората, които в началото на изследването са имали краткотрайни периоди на бодърстване в малките часове на деня. Екипът установява също, че липсата на качествен сън в продължение на две седмици, увеличава опасността от тежък депресивен епизод. Анализът обаче не успява да докаже пряка причинно-следствена връзка между безсънието и депресията, което кара учените да разглеждат, инсомнията, придружена от персистираща тъга и потиснатост, като междинно състояние между двете нарушение.

Естествен терапевтичен подход при безсъние

Опасността от появата на психични разстройства вследствие на системно недоспиване предопределя нуждата от вземане на спешни мерки за овладяване на безсънието. Първи избор на водещи специалисти по медицина на съня е Виватонин Лека Нощ/Vivatonin® Good Night. Ефективността на този изцяло природен продукт, базиран на мелатонин и Валериана е съизмерима с тази на широко употребяваните синтетични лекарства, без да има техните нежелани реакции. Редовният прием улеснява заспиването, удължава продължителността на съня и намалява честотата на събужданията през нощта, а нервното напрежение, стресът и тревожността значително се

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 4.5 / 5. Брой гласове: 19

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари