безсъние

Проблемът с мъчителното безсъние е един от бичовете на съвремието. Изтощени от забързаното ежедневие, търсим отмора в пълноценния сън. Когато спокойните нощни часове се превърнат в кошмарно бодърстване – животът ни излиза извън контрол.

Организмът ни е голям симфоничен оркестър, вътрешните органи са музиканти, а главният мозък – диригент

Аналогията позволява на изследователя на съня Роналд Е. Дал да онагледи приликите между здравия сън и настройката на музикални инструменти.

“Не можеш да настройваш инструмент, когато на него продължаваш да свириш.“ Нощният сън е най-подходящото състояние за проверка и пренастройване на всички елементи на нервната система.” Недостатъчният и некачествен сън лишава организма от регулярна “проверка и пренастройка на всички елементи на нервната система”.

Какво ни причинява кошмарното безсъние?

Проблемите със съня се изразяват най-често в трудно заспиване, кратки периоди на сън и често събуждане. Заспиването може да бъде възпрепятствано от много фактори – моментна превъзбуда, късно изпито кафе, неудобно легло, пълнолуние и др. Това лесно може да се компенсира с по-дълъг сън следващата нощ. Притеснения се появяват, когато сънят не идва за по-продължителен период и проблемът започне да се повтаря – появява се хронично безсъние. Хронифицирането на безсънието и повтарянето му във времето изтощава организма и не му позволява да се възстанови.

Сама по себе си хроничната липса на сън не е болест. Безсънието може да бъде предизвиквано от заболявания или разстройване в дейността на някои органи и контролни системи в организма. То може да се провокира и от сърдечни проблеми, дихателни заболявания, проблеми с перисталтиката, стомаха или щитовидната жлеза. Някои медикаменти също повлияват качеството на съня. Подобно влияние имат дългите пътувания и необходимата аклиматизация (т.н. джет лаг), употребата на никотин и кофеин.

Как се отразява липсата на сън на мозъка?

Всеки от нас поне веднъж е прекарвал по една или повече безсънни нощи, или е имал трудности със заспиването. Ако тези случаи са рядкост, значи всичко е наред. Понякога проблемите със съня “идват”, за да покажат, че мозъкът е преуморен. При силно психическо и емоционално претоварване, човек може да не спи от 1 до 3 дни. След отминаване на напрежението – сънят се възстановява самостоятелно. Ако безсънните нощи се повтарят най-малко веднъж седмично или се превърнат в закономерност – това е повод за безпокойство.

За да функционира нормално и да преработи дневната информация по биологичен път, мозъкът ни се нуждае от 8 часа активна почивка. Тъй като е претоварен и не е в състояние да се възстанови, провокира нарушения в съня. Това допълнително води до пълното му изтощение. Получава се един затворен порочен кръг, в резултат на който в нервните клетки започват да настъпват различни нарушения.

За да не броите овце – опитайте следните методи при безсъние

Докато нарушенията в съня не са отишли твърде далеч, опитайте да се справите сами с тях. Понякога е достатъчно просто да си изградите режим, към който съвестно да се придържате:

  • отделете си достатъчно време за труд и отдих
  • ограничете приема на алкохол и спиртни напитки
  • превърнете в ритуал вечерната разходка
  • увеличете физическата активност
  • придържайте се към здравословна диета

За тези, които са “попаднали в капана” на безсънието

Моментното облекчение на проблема не е дълготрайно решение. Несъобразените методи за справяне с безсънието обикновено не дават резултат. При първа възможност, безсънието се завръща.

Има причини за безсъние като силните емоционални разстройства, стрес, тревоги и неврози, които трудно отшумяват, а проблемите със съня остават. Тогава можете да разчитате на природната сила на Виватонин Лека Нощ/Vivatonin® Good Night.

Виватонин Лека Нощ е природен продукт, който е създаден с цел подобряване качеството на съня и ефективно справяне с безсънието. Виватонин Лека Нощ комбинира действието на две активни съставки – мелатонин, хормон, който регулира биологичния часовник, има хипнотичен ефект и улеснява заспиването, и екстракт от Валериана. Тя има неоспорими позитивни ефекти върху стреса и нервното напрежение и осигурява по-пълноценен и дълъг сън. Препоръчителният прием е 1 капсула вечер, от 30 до 60 мин. преди сън, за период, зависещ от индивидуалните особености. Виватонин Лека Нощ не предизвиква зависимост и при продължителен прием не се наблюдават странични ефекти.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 4.8 / 5. Брой гласове: 17

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари