Безсъние – кошмар

Мъчителното безсъние е най-често срещаното разстройство на съня сред съвременните хора. Именно поради това е във фокуса на настоящата статия. Отдайте й дължимото внимание, за да научите повече подробности.

Как се проявява безсънието?

Безсънието има много лица и нито едно от тях не е красиво. Специалистите по медицина на съня разграничават следните 3 типа безсъние:

  • преходно – симптомите продължават до 3 нощи; човек по една или друга причина не успява да заспи или се събужда в малките часове на деня и не мигва до сутринта.
  • краткосрочно – симптомите не изчезват в продължение на няколко седмици.
  • хронично – продължава месеци, а понякога години; обикновено е индикация за здравословен проблем.

Кога безсънието е повод за притеснение?

Няма човек, който да не е прекарал поне една безсънна нощ. Ако безсънието обаче е инцидентно, т.е. провокирано е от конкретна стресова случка, то не е повод за притеснение. В случай че будните нощи започнат да се повтарят без видима причина, тогава липсата на сън не бива да се пренебрегва. Страдащите непременно трябва да се обърнат към специалист, тъй като безсънието може да е сигнал за сериозен здравословен проблем.

От какво е придружено хроничното безсъние?

Мисълта, че никое зло не идва само, важи с пълна сила за повтарящото се безсъние. Практиката показва, че голям процент от хората, които не могат да достигнат до приказното царство на Морфей, изпадат в състояние на необяснима тревога. В среднощ ги спохождат негативни мисли, свързани с близките, личното здраве, работата… Те се оплитат в собствените си разсъждения, а безпокойството придобива грандиозни размери. В резултат страдащите от безсъние влизат в порочен кръг, от който сякаш няма излизане.

Колко са „жертвите“ на безсъние?

Никоя статистика не очертава ясна картина на хората, които страдат от безсъние. Така се случва, защото засегнатите търсят лекарска помощ само в краен случай – когато безсънието вече е станало „непоносимо“. Към момента се знае, че липсата на сън измъчва много хора. Колко точно обаче е техният брой? Въпросът остава отворен.

Какво ново откриват учените за безсънието?

Фактът, че безсънието е един от бичовете на нашето съвремие, привлича вниманието на широк кръг учени. Възможността с помощта на набор от инструменти обективно да изследва състоянието на хората, които страдат от хронична липса на сън, им позволява да получа нови данни за безсънието.

В този ред на мисли, изследователите провеждат интересно наблюдение върху характеристиката на съня при хора с безсъние. В продължение на няколко последователни нощи те проследяват електрическата активност на мозъка, дишането, температурата и движението на тялото на доброволците. После съпоставят получените стойностите с тези на хора, които нямат проблеми със съня. Резултатите от съпоставителния анализ сочат, че страдащите от безсъние спят с около 30-45 минути по-малко на денонощие. Освен това те заспиват по-трудно и сънят им не е толкова дълбок. Причината за повърхностния сън е, че се нарушава нормалното съотношение на продължителността на „бавен“ и „бърз“ сън. С други думи, качеството на съня при хората с безсъние е такова, че не осигурява на организма пълна почивка и възстановяване.

Кое съкращава продължителността на съня?

Факторите, които са „виновни“ за липсата на достатъчно количество сън, са:

  • трудното заспиване
  • честите нощни събуждания
  • кратък REM сън (сън с бързи движения на очите)
  • тревожността

Как ефективно и безопасно да се противодейства на безсънието?

При проблеми със съня все повече специалисти у нас препоръчват на засегнатите да се доверят на Виватонин Лека Нощ/Vivatonin® Good Night. Този 100% натурален продукт естествено и безопасно слага край на будните нощи. Тайната на безотказното му действие се крие в рационалната комбинация от естествени съставки, които оказват благотворно въздействие върху нервната система. Всяка капсула на Виватонин Лека Нощ доставя на организма прецизно дозирано количество мелатонин и екстракт от Валериана. Двете съставки са с доказан ефект срещу нарушения в съня. Взаимно усилвайки своето действие, те подкрепят добрия сън. Редица изследвания доказват, че при редовен и продължителен прием Виватонин Лека Нощ улеснява заспиването, удължават съня и премахват тревожността. Като допълнителен ефект продуктът подобрява концентрацията и повишава работоспособността.

Освен че е ефективен, Виватонин Лека Нощ е напълно безопасен. Няма данни за нежелани ефекти и странични реакции дори при продължителна употреба.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 4.9 / 5. Брой гласове: 17

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари