безсъние

В даден етап от живота неизбежно се сблъскваме с проблемното заспиване и непълноценния сън. В мъчителните мигове на непрестанно въртене в леглото въпросът „Коя е причината за сполетялото ни безсъние?“ не ни дава покой. Възможните отговори изникват един след друг и всеки следващ изглежда някак по-логичен от предишния. Едва ли бихме се досетили обаче, че вината може да не е във външните фактори на средата, а в нашите гени.

Човешките гени и безсънието

Предразположението към безсъние е генетично обусловено в 58% от случаите. Това сочи ново изследване, представено през лятото на 2017 г. по време на семинар в Университета на Страната на баските, най-известното и престижно испанско висше учебно заведение в рамките на Баската автономна област. Резултатите нееднозначно показват, че генетичният фактор е не по-малък първоизточник на нарушения в съня, отколкото познатите досега физични и психични причини. Изследванията върху еднояйчни близнаци и анализът на мутации в няколко поколения на едно семейство довеждат учените, провели експеримента, до заключението, че някои от градивните частици на ДНК оказват решаващо влияние върху продължителността на съня на отделния индивид и са в основата на трудното заспиване и събуждането през нощта. От идентифицираните гени регулатори на съня, вниманието на учените привличат вариантите CRY 1 и CRY 2, отговорни за по-голямата нужда от сън, и вариант ABCC9, познат като ген на Тачър, който обуславя потребността на някои хора от значително по-малко количество сън. Интересът им е породен и от други функционални единици за наследственост като т. нар. гени Per2, които са основните виновници на ранното събуждане. По думите на д-р Диего Гарсия Борегеро, директор на Института по изследване на съня в Мадрид, промените, довели до нарушаване на правилното функциониране на откритите гени са основни провокиращи фактори на безсънието в няколко члена на едно семейство.

Естествен метод за „поправяне“ на гените, виновни за безсънието

Верни на принципа, че гените не са безусловни регулатори на живота, водещи специалисти по медицина на съня обединяват усилията си с намерение да „редактират“ унаследените увредени гени. Само времето ще покаже дали смелото им начинание ще се увенчае с успех. Междувременно хората, които имат генетична предразположеност към безсъние, могат да разчитат на надежден съюзник за справяне с нарушенията на съня в лицето на Виватонин Лека Нощ/Vivatonin® Good Night. Този изцяло природен продукт съдържа уникална комбинация от естествени съставки с благоприятно действие върху съня и нервната система. Мелатонинът и валерианата в състава на Виватонин Лека Нощ помагат за овладяване на напрежението, улесняват заспиването и намаляват събужданията през нощта.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 4.6 / 5. Брой гласове: 19

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари