валериана билка

Валериана е билка, позната и използвана от древните гърци като лечебно средство за редица здравословни проблеми. Благодарение на успокоителния ѝ ефект, днес тя е основно средство за преборване на мъчителното безсъние.

Валериана – ефект на лековитата билка в борбата с нарушенията на съня

Активните вещества, които се съдържат в билката Валериана са над 150 на брой. Активно действащите съставки, извлечени от корените ѝ са: валепотриати, валтрат, дидровалтрат, изовалерианова киселина и нестабилни вещества. Сред последните са танини, нишесте, глюкоза и др., на които се дължи невротропното действие (избирателен ефект върху нервната тъкан).

Екстрактът от Валериана съдържа значително количество гама-аминомаслена киселина, която директно води до отпускане и успокояване на нервната система.

Веществата, които се съдържат в екстракта от Валериана имат синергично действие. Те намаляват възбудните процеси в централната нервна система, осигуряват релаксацията на мускулите на тялото. Известно е, че активните вещества взаимодействат с невротрансмитера гама-аминомаслена киселина и с бензодиазепиновите рецептори или още т.н. GABA 1A рецептори. Получава се дозозависимо освобождаване на GABA и потискане на разграждането ѝ от организма. Вследствие на това, Валериана успокоява и преодолява стреса, премахва тревожността и води до по-лесно заспиване.

В някои проучвания, екстрактът от Валериана показва много по-добри резултати от някои синтетични сънотворни вещества като например бензодиазепините.

Странични ефекти на синтетичните лекарствени средства против безсъние

Болшинството от предлаганите на пазара лекарствени средства за сън притежават много характерен недостатък – странични ефекти. За разлика от природните продукти, сънотворните лекарствени средства овладяват безсънието именно с цената на някои нежелани последствия от приема им.

Изграждане на зависимост към тях

Механизмът на действие на синтетичните лекарства кара тялото да заработи по програма, изцяло координирана от тях. Те повлияват редица системи в организма и спирането на приема им буквално го изважда от релси.

Бързо връщане на оплакванията след спиране на приема

Развитата психическа и физическа зависимост води до много бързо подновяване на проблемите със съня след прекратяване приема на сънотворните лекарства. Същевременно с това, техният прием трябва да се ограничи поради страничните ефекти – главоболие, гадене, слаба концентрация, забавени реакции, сънливост.

Развива се толеранс към приеманата доза

Организмът постепенно привиква към приеманата доза лекарство и за поддържане на ефекта постепенно се появява нужда от увеличаване на дозата.

Синтетичните медикаменти за сън не овладяват напълно безсънието

Ефектът на сънотворните лекарства се състои по-скоро в замаскиране на симптомите, а не в тяхното третиране.

Предимства на природните продукти против безсъние, които включват в състава си екстракт от билка Валериана

Природните продукти с екстракт от билка Валериана са безвредни и не отстъпват по ефективност на синтетичните медикаменти за сън. Към тях не се развива зависимост и няма нужда да се повишава дозата на прием. Те са стандартизирани така, че да доставят оптималните необходими количества от активните си съставки.

Много прочувания показват, че Валериана намалява периода, необходим за заспиване, както и честотата на нощните събуждания. Същевременно подобрява качеството на съня. Ефектът върху качеството на съня на Валериана е изследван чрез електроенцефалография върху делта активността по време на дълбокия сън. Това е репрезентативно за качеството на съня. Освен това се знае, че именно делта мощността е индикатор за дълбочината на съня.

Ефективна комбинация от Валериана и мелатонин трайно контролира стреса и нарушенията на съня

Според учените, за по-мощно действие при проблеми със съня, билката Валериана е необходимо да се комбинира с естествения хармонизатор на съня – мелатонин. Той усилва ефекта върху съня и заспиването като цяло, тъй като при самостоятелното използване на Валериана ефектът настъпва след около 2 седмици. Добавянето на хормона на съня мелатонин, синтезиран от епифизата, спомага за настройването на биологичния часовник и за преодоляване на тревожността. Същевременно улеснява заспиването, но няма ефект на сънотворно лекарство.

Ефективна и безопасна комбинация, съчетаваща благоприятните ефекти върху съня на Валериана и мелатонин, е природният продукт Виватонин Лека Нощ/Vivatonin® Good Night.

Комбинираният състав на Виватонин Лека Нощ ни дарява силата на природата, събрана в един продукт, с цел облекчаване на проблемите със съня.

Виватонин Лека Нощ се приема при безсъние, като удължава продължителността и повишава качеството на съня, улеснява заспиването и редуцира нощното събуждане. Дозира се по 1 капсула вечер, от 30 до 60 минути преди сън. Напълно безвреден продукт, без странични ефекти дори при продължителен прием.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 4.7 / 5. Брой гласове: 18

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари