вредни храни

В забързаното ежедневие често се случва така, че несъзнателно правим неправилни диетични избори (като похапване на т.нар. вредни храни), които влияят негативно на качеството на съня. В настоящата публикация ще посочим някои от тях, които е добре да избягваме ако искаме да си осигурим пълноценен сън.

Вредни храни, които влошават качеството на съня

Изборът на някои неподходящи храни, смятани от специалистите за вредни, може да доведе до нарушения на съня и да стане първопричина за трудно заспиване или често събуждане през нощта. За най-големи врагове на добрия сън се смятат преработените и бързите храни (т.н. Fast food) поради тоталната липса на ценни хранителни вещества, от които се нуждае човешкият организъм за протичането на важни биохимични процеси. Но ето кои са по-малко подозираните вредни храни, водещи до безсъние и проблеми със съня:

  • Зеленчуци от семейство Картофови (т.н. „нощни зеленчуци“). Към тях спадат картофи, домати, патладжани и чушки. Те се отличават от другите зеленчуци по съдържащите се в тях гликоалкалоиди, които представляват естествена защита от нападение на инсекти, но за човека са токсични в определени количества. Те блокират ензима ацетилхолинестераза, в резултат на което се стига до свръхстимулация на нервната система при по-чувствителните хора, а от там възникват и проблеми със съня.
  • Зрели, ферментирали и пушени храни. Към тях спадат салами, сирена, ферментирали зеленчуци и други. По време на ферментация бактериите разграждат хранителните протеини на малки молекули, наречени биогенни амини – отпадни продукти при процесите на ферментация, които се наслояват в храната. Основен биогенен амин е веществото хистамин – мощен невротрансмитер, който може да доведе до нарушения на храносмилателната, хормоналната и нервната система. При някои хора именно хистаминът е в основата на безпокойството и проблемите със съня.
  • Храни с богато съдържание на захар и рафинирани въглехидрати. Това е една голяма група храни, която присъства в ежедневието на много хора. За съжаление консумацията им води до пикове и спадове в нивата на кръвна захар. Тя от своя страна стимулира хормонална реакция, която повлиява енергийните нива, настроението и апетита с часове напред. След това, за да се предотврати прекомерен спад на кръвна захар, се освобождават хормоните на стреса кортизол и адреналин.
    Особено когато са консумирани в часовете преди сън, тези храни могат да доведат до нарушения на съня поради завишените нива на хормоните на стреса, които могат да предизвикат сърцебиене и тревожност.

За по-добро качество на съня – премахване на вредните храни от менюто и прием на природно средство

Всеки човек, който установи, че при редовната консумация на определена група храни изпитва затруднения при заспиването или усеща, че въздействат негативно на качеството на съня, е добре да опита да ги изключи от режима си за определен период от време.

От друга страна, за улесняване на заспиването и намаляване на събужданията през нощта най-уместен е приемът на качествени природни средства с доказана безопасност като Виватонин Лека Нощ/Vivatonin® Good Noght. Това е натурален продукт, който съдържа високи количества природни съставки с доказан ефект върху съня – екстракт от корени на Валериана и мелатонин (хормон на съня).

Виватонин Лека Нощ влияе благоприятно на биологичния часовник като допринася за удължаване продължителността на съня и е особено подходящ при стрес и психически натоварвания, тъй като съдейства за премахване на тревожността и нервното напрежение. Продуктът притежава и мощен антиоксидантен ефект.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 4.8 / 5. Брой гласове: 18

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари