безсъние

Компютрите, мобилните телефони и таблетите са неделима част от нашето ежедневие. Специалистите обаче алармират, че взирането в екраните на тези устройства е особено опасно преди лягане. Те са единодушни, че проверяването на новостите в социалните мрежи в малките часове на нощта трябва да се преустанови своевременно, тъй като нарушава качеството на съня и води до безсъние.

Как новите технологии предизвикват безсъние?

Група френски учени обединяват усилия, за да установят причинно-следствената връзка между злоупотребата с дигитални приспособления и безсънието при подрастващи и младежи. Изборът на точно тази възрастова група от населението обосновават с факта, че участниците в нея са представителна извадка на съвременните хора, които са неразривно свързани с новите технологии. Ръководителите на изследването стигат до интересно наблюдение след поредица от тестове, при които непосредствено преди часовете, отредени за сън, младите доброволци се излагат на ярката светлина, излъчвана от дисплея на техните смартфони и таблети. Оказва се, че двучасовото взиране в монитора на устройствата, потиска нивата на мелатонина в мозъка с 22%. Механизмът на действие на този естествен хормон на съня все още не е напълно изяснен, но е добре известно, че той играе важна роля за регулиране на биологичния часовник и на циркадните ритми при хората. Намаленият синтез на мелатонин съвсем естествено води до нарушения в съня и безсъние.

Обобщените резултати от проведените изследвания сред младежите са доста тревожни. Около 60% от юношите между 12 и 19-годишна възраст системно се лишават от качествен сън поради злоупотреба с новите технологии. Последиците от липсата на пълноценна почивка през нощта се отразяват съществено върху качеството им на живот. Повишената раздразнителност и липсата на концентрация затрудняват справянето им с елементарни ежедневни дейности вкъщи или в училище. Освен това безсънието повишава риска от появата на поведенчески проблеми в бъдеще.

Как да се справим с безсънието, причинено от новите технологии?

Справянето с т. нар. „технологично безсъние“ е въпрос на целенасочени усилия от страна на засегнатите да преодолеят пагубната си зависимост към новите технологии. Освен да намалим използването на електронни устройства преди лягане, доколкото това е възможно, можем да възстановим нивата на мелатонин чрез прием на природни продукти. Природният продукт Виватонин Лека Нощ/Vivatonin® Good Night е безценен помощник на младите хора в тази посока. Той съдържа уникална комбинация от две допълващи се съставки – мелатонин за улесняване на заспиването и екстракт от Валериана за дълъг и спокоен сън.

Виватонин Лека Нощ е природна алтернатива на сънотворните лекарства. Приема се по 1 капсула вечер 30-60 минути преди сън и е безопасен при продължителна употреба.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 4.5 / 5. Брой гласове: 18

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари