кафе вечер

Добре известен факт е, че пиенето на кафе в късните часове на деня, и особено вечер, е възможно да наруши съня, както и ритъма на биологичния ни часовник. Но до какви конкретни данни са достигнали учените по този въпрос?

Как пиенето на кафе вечер влияе на качеството на съня?

Учени от Медицинската изследователска лаборатория по молекулярна биология във Великобритания и от Университета в Колорадо установили, че консумацията на еквивалент на двойно еспресо до 3 часа преди сън „връща“ биологичния часовник с около един час назад, с което се отлага освобождаването на хормона на съня мелатонин. Това откритие е възможно да има сериозни последствия от гледна точка на проблемите със съня.

На част от участниците в проучването 3 часа преди сън е даден кофеин, който се равнява на двойно еспресо, а при другата част е използван плацебо ефект.
Три часа по-късно изследване на слюнката на участниците установява, че нивата на мелатонин се повишават с 40 минути по-късно при участниците, приели кофеин, в сравнение с останалата група.

Ефект от кофеина върху качеството на съня

Кафето е една от най-употребяваните напитки в световен мащаб. Но въпреки своите доказани здравословни ползи в умерени количества, връзката между неговата редовна употреба и проблемите със съня са доказани нееднократно.

Кофеинът е стимулант, който голяма част от хората употребяват сутрин след събуждане, за да се разсънят и да бъдат по-бодри през деня. То не е заместител на съня, но може временно да ни държи в кондиция, тъй като блокира освобождаването на химикали в мозъка и увеличава производството на адреналин – невротрансмитер, познат още като хормон на стреса.

Кофеинът навлиза в кръвния поток през стомаха и тънките черва и може да окаже своя стимулиращ ефект до 15 минути след консумация. Но веднъж попаднал в организма, кофеинът действа в продължение на часове. За елиминиране на ½ от него са необходими около 6 часа.

Ефективно и безопасно средство срещу безсъние

Разбира се, за здрав и пълноценен сън, с оглед на резултатите от това проучване, е необходимо да се избягва консумацията на кофеинови напитки няколко часа преди сън. Но при проблеми със съня, независимо от тяхното естество, има натурално средство с доказана ефективност, което се явява безвредна алтернатива на сънотворните лекарства и не оказва никакви негативни последици за организма.

Природният продукт Виватонин Лека Нощ/Vivatonin® Good Night доказано и по естествен начин подобрява качеството на съня в моментите, когато организмът има най-голяма необходимост. Продуктът има успокояващ ефект, благодарение на съдържащия се в него екстракт от корен от Валериана, а благоприятния ефект върху качеството на съня се дължи на мелатонин – другата съставка в продукта.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 4.7 / 5. Брой гласове: 18

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари