дефицит на витамин Д

Витамин Д е един от най-важните витамини за организма ни, с комплексно влияние върху редица жизнени процеси. Той се синтезира в кожата при излагане на слънце. Недостатъчното слънчево греене през зимата е причина много хора да страдат от дефицит на витамин Д, който може да продължи и през пролетта.
Съвременните проучвания на съня и причините за неговото разстройство показват, че липсата на слънчеви лъчи може да ни лиши не само от достатъчни дози витамин Д, но и от достатъчно количество сън.

Дефицит на витамин Д и разстройство на съня – връзката

Обобщените данни от различни страни показват, че от дефицит на витамин Д страдат около 50% от хората през зимата и ранната пролет. Точни данни за това колко хора страдат от разстройства на съня няма, но се наблюдава друга интересна закономерност. Проблемите със съня са най-чести и най-сериозни също през зимата и ранната пролет. Тази интересна закономерност е първата, но не единствена причина учените да асоциират разстройствата на съня с дефицит на витамин Д.

Дефицитът на витамин Д повишава риска от депресия и други неврологични разстройства. Повишената тревожност и нервното напрежение при подобни състояния влошават сериозно качеството на съня. Това е още една причина дефицитът на витамин Д да се асоциира с проблемите със съня.

Тези отдавна отчетени закономерности са потвърдени от проведено наскоро проучване сред над 3000 души. Учените проследяват едновременно серумните им нива на витамин Д и състоянието на съня им и установяват, че дефицитът на витамин Д повлиява както качеството, така и продължителността на съня. Конкретните резултати от проучването сочат, че:

  • страдащите от дефицит на витамин Д имат нужда от повече време, за да заспят
  • будят се твърде рано
  • фазата на дълбокия сън е твърде краткотрайна
  • сънят им е фрагментиран и неободряващ

Проучването, доказващо връзката между дефицита на витамин Д и разстройствата на съня е първо по рода си, което използва данни за съня, събрани не от описанията на пациентите, а от специални биометрични апарати.

Идва лято – идеалното време за натрупване на витамин Д и подобряване на съня

Късната пролет и предстоящото лято предоставят уникална възможност да си набавяме редовно необходимите дози витамин Д и да балансираме естествените си биоритми. И двата фактора ще помогнат за укрепване на съня.
В случаите, когато те не са достатъчни, можем да разчитаме на още малко помощ от природата. Природният продукт Виватонин Лека Нощ/Vivatonin® Good Night укрепва съня на всички нива – премахва нервното напрежение, улеснява заспиването, осигурява по-дълъг и нефрагментиран сън. Виватонин Лека Нощ регулира биологичния часовник и осигурява траен ефект във времето. Продуктът е безопасен при продължителна употреба, няма странични ефекти и се ползва успешно като доказана природна алтернатива на сънотворните лекарства.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 4.8 / 5. Брой гласове: 18

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари