джет лаг

В съвременния свят милиони хора ежедневно предприемат пътувания със самолет, независимо дали по служебни ангажименти или с цел почивка или екскурзия. Фактът, че можем да стигнем до съседен континент за по-малко от едно денонощие сам по себе си е възхитителен.
Но с еуфорията около пътуването до далечно и непознато място ни спохожда и едно особено състояние, наречено „джет лаг“. Смяната на часови зони смущава нашия биологичен часовник и в крайна сметка вместо заредени с емоция и настроение, се оказваме „в капана“ на безсъние, обща умора, стрес и отпадналост.

Как т.н. джет лаг води до проблеми със съня?

Като цяло при смяна на часови пояси се наблюдава смущаване на всички функции в човешкия организъм. След пътуване на дълги разстояния циркадните ритми вероятно все още се придържат към часовата зона на тръгване. Така може да се окаже, че тялото иска да спи през деня в новата часова зона или да се наложи да будува в момента, когато се предполага, че трябва да се спи. При пътуване и смяна на часовата зона циркадните ритми по-бавно се адаптират към новото положение и се придържат към оригиналния си биологичен график в продължение на един до няколко дни.

Последствията от джет лаг са умора, безсъние, изтощение, нетрудоспособност и други подобни симптоми. Нарушенията в съня се дължат на нарушения в циркадните процеси, което смущава вътрешния ни биологичен часовник.

Човешкият организъм работи на 24-часови цикли (т.н. циркадни ритми), които се измерват чрез отчетливо повишаване и спад в телесната температура, плазмените нива на определени хормони и други биологични състояния. Хормонът мелатонин (биологичен синхронизатор на съня), който се секретира в мозъка, е отговорен за сънливостта, която обикновено ни застига вечер. Неговата секреция се регулира главно от количеството светлина и тъмнина и съответно е нормално най-високи да са нивата му вечер преди заспиване. Но смяната на часовата зона с няколко часа напред или назад смущават производството на мелатонин в мозъка и това е една от основните причини за проблеми със съня вследствие на често пътуване със самолет.

Решение при проблеми със съня, които съпровождат състоянието джет лаг

Някои хора пътуват толкова често, че биологичният им часовник трудно съумява да се върне в обичайния си ритъм. Проблеми като недоспиване, хронична умора и безсъние застигат голяма част от тях. В тази ситуация се обърнете към природата – тя има решение за подобни проблеми. За преодоляване на смущенията със съня, провокирани от смяната на часовите зони (джет лаг) ви препоръчваме Виватонин Лека Нощ/Vivatonin® Good Night – изцяло натурален и безвреден продукт, който осигурява пълния набор от необходими съставки (мелатонин и Валериана), за възстановяване на добрия сън и управление на последствията от недостига му като тревожност, напрежение и повече стрес в ежедневието. Приемът на Виватонин Лека Нощ вечер, 30-60 минути преди лягане, съдейства за нормализиране на съня при джет лаг или други състояния, свързани със затруднения със заспиването или често събуждане през нощта.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 4.9 / 5. Брой гласове: 19

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари