заблуди за съня

Експерти споделят кои са най-популярните заблуди за съня сред населението. В следващите редове споделяме, защо някои широко разпространени твърдения за нощната почивка се оказват митове, на които по-добре да не се доверяваме.

Мозъкът се „изключва“ по време на сън – една от най-разпространените заблуди за съня

Фактът, че по време на сън организмът изпълнява функции като дишане, е доказателство, че мозъкът не се „изключва“ напълно по време на нощната почивка. Всъщност в една от фазите на съня, наречена сън с бързи очни движения или Rapid Eye Movement Sleep (REM) фаза, в която сънуваме, активността на мозъчните вълни е подобна на тази в будно състояние. Този етап понякога е наричан „парадоксален“, защото въпреки високата мозъчна активност, е най-трудно да се събудим по-време на REM фазата.

Да помним сънищата е гаранция за здрав сън

Истината е, че дори и да нямат спомен на сутринта, повечето хора сънуват всяка нощ. Това се случва по време на REM фазата, но почти веднага след това сънищата се забравят, тъй като някои неврони, които са активни в този етап от съня, потискат спомените. Проучване, проведено сред хора, които често помнят сънищата си на сутринта, установява, че те имат по-лошо качество на съня, отколкото хората, които не ги помнят.

Чаша концентрат пред лягане подобрява качеството на съня

Възможно е алкохолът да намали времето, необходимо за заспиване. Но по отношение качеството на съня, спиртните напитки по-скоро вредят отколкото да помагат. Прекомерната консумация на алкохол увеличава нощните събуждания и задълбочава хъркането и сънната апнея.

5 часа сън са достатъчни при възрастните

Истината е, че нуждата от сън е строго индивидуална. Но все пак е прието, че за да функционира правилно организмът на възрастните, са необходими между 7 и 9 часа сън. Отделянето на по-малко време за нощна почивка крие сериозен риск от развитие на заболявания в дългосрочен план, тъй като лишаваме тялото си от необходимите часове, за да се възстанови.

След като оборихме тези широко разпространени заблуди за съня, вижте какво помага за качествена нощна отмора
Виватонин Лека Нощ/Vivatonin® Good Night е дългосрочното решение на мъчителното безсъние. Този изцяло природен продукт представлява рационална комбинация от екстракт от Валериана и мелатонин с благоприятно въздействие върху нервната система и съня. Двете съставки взаимно подсилват действието си, а резултатът е:

  • Улеснено заспиване
  • Регулиране на вътрешния циркаден ритъм
  • Повишена продължителност и качество на съня
  • Сваляне на нервното напрежение и тревожността

По този начин приемът на продукта допринася за сутрешна бодрост, свежест и висока концентрация на следващия ден. Дозира се по 1 капсула вечер, 30-60 минути преди сън. Натуралното средство е безопасна алтернатива на сънотворните медикаменти, като се отличава с липса на странични ефекти. Предназначено е за дълготрайно преодоляване на проблемите със съня.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари