мелатонин

Мелатонин е хормон, който се произвежда в епифизната жлеза в мозъка. Той е отговорен за регулиране на биологичния часовник на всеки отделен индивид. Но един доста любопитен факт е, че освобождаването му се контролира до голяма степен от излагането на естествена светлина или от липсата на такава.

Най-високите нива на мелатонин се наблюдават в края на деня, т.е. вечер преди лягане, но той продължава да се освобождава през цялата нощ (стандартното време за сън). В последствие с изгряване на слънцето и започване на деня производството му се потиска и нивата му постепенно намаляват. И така цикълът се повтаря ден след ден.

Фактори, които потискат производството на мелатонин

Електричество и изкуствена светлина

Преди изобретяването на изкуствена светлина, основен източник на светлина било слънцето. Тогава циркадните ритми се ръководели единствено и само от циклите на деня и естествената дневна светлина. Хората се събуждали по изгрев слънце и лягали след залез слънце.

Още от въвеждането на електрическото осветление през 19 век се знае за негативното му влияние върху съня. Силната изкуствена светлина позволява на хората да използват вечерта, след като слънцето залезе. И тази промяна в ежедневния ни график неминуемо води до промяна в режима на съня, което измества часа за лягане и потиска производството на мелатонин.

Силната изкуствена светлина ни позволява да използваме късните часове на деня за служебни или друг вид занимания и това нарушава биологичния ни часовник и създава предпоставка за проблеми със съня.

Синя светлина, излъчвана от технологични устройства

Напредъкът в съвременните технологии също оставя отпечатък върху качеството на съня. Мобилните и електронните устройства, както и телевизора, излъчват т.н. синя светлина, която през деня повишава вниманието на човек и намалява времето за реакция. Но излагането на синя светлина късно вечер след залез слънце нарушава способността на организма да освобождава мелатонин и това се оказва още една причина за проблеми със съня и безсъние.

Безопасно средство при безсъние, което съдържа мелатонин и екстракт от Валериана

Днес хората все по-често посягат към сънотворни медикаменти, защото проблемът безсъние става все по-широко разпространен. Но за съжаление голяма част от сънотворните лекарствени средства водят до зависимост и имат нежелани странични ефекти. Тяхна природна алтернатива се явява Виватонин Лека Нощ/Vivatonin® Good Night, който съдържа оптимално количество мелатонин, в комбинация с екстракт от корени на Валериана. Благодарение на тази комбинация Виватонин Лека Нощ подпомага заспиването, намалява събужданията през нощта и притежава успокояващ ефект върху нервната система.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 4.8 / 5. Брой гласове: 18

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари