качествен сън

Всеки от нас се нуждае от определени часове за качествен сън. Каква е разликата в нуждата от сън при мъжете и жените и защо възрастните хора спят по-малко?

Продължителността на качествения сън се променя с годините

Количеството сън варира според възрастта. Знаем, че новородените спят най-много – между 14 и 17 часа. С напредване на годините, часовете за сън намаляват. При младежи и възрастни са между 7 и 9 часа, а при хора над 65-години – 7-8 часа. Не е препоръчително обаче, последната група хора да спят под 5 часа на вечер.

Но много хора, успяват да откраднат едва 4-5 часа сън и това се превръща в хронично състояние за дълъг период от време. Повечето хора над 65-годишна възраст се оплакват от чести събуждания в ранните часове на денонощието и невъзможност за заспиване. Оказва се, че по-голямата част от тях не могат да живеят пълноценно с толкова редуцирано време за сън. Появяват се тежки оплаквания като влошаване на паметта, раздразнителност, трудно концентриране на вниманието, умора и отпадналост. Отсъствието на пълноценна почивка се свързва с понижен дневен тонус, непълноценност, понижено настроение. Поради това, денят на страдащия от безсъние възрастен човек преминава в сънено състояние и чести дрямки.

Една от основните причини за липсата на качествен сън при възрастните хора е намаленото производство на хормона мелатонин

Поради тази причина сънят намалява продължителността си, става повърхностен и накъсан.

Друга причина за нарушенията на съня при възрастните хора е приема на медикаменти, които за съжаление притежават и редица негативни ефекти. Един от тях е нарушаването на биологичния часовник.

Сред предразполагащите фактори за безсъние на по-късен етап от живота е и промяната в ритъма на живот. Според специалисти, умереното натоварване през деня е едно от естествените хапчета за сън.

Психологическият аспект на безсънието също не бива да бъде пренебрегван. Негативни усещания и тревожност могат да доведат до безсъние. Някои заболявания и придружаващите ги симптоми често се оказват сериозна пречка пред добрия сън.

Следобедните дрямки макар и с отморяващ ефект имат влошаващо влияние върху нощния сън, защото разстройват биологичния часовник и затрудняват заспиването вечер.

Различия между количеството и качеството на съня при мъжете и жените

Според повечето специалисти, жените са по-ощетени и именно при тях качествен сън се постига с цената на превъзмогване на повече затруднения. Ето кои са основните и най-често споменавани различия:

  • Жените по природа се нуждаят от повече сън. Счита се, че те използват по-интензивно мозъка си и изразходват по-голямо количество енергия. И понеже сънят е времето, в което мозъкът се възстановява, на по-изтощеният женски мозък е необходим средно поне половин час повече сън, отколкото на мъжкия.
  • Жените са податливи на повече смущаващи съня фактори и съответно по-често изпитват проблеми със съня. Единствено сънната апнея е състояние, което засяга по-често мъже. Но при жените в менопауза, процентът на засегнатите от сънна апнея се изравнява с процента на страдащите мъже. Статистическите данни сочат и някои по-сериозни различия. Например най-честото сънно нарушение – безсънието – засяга три пъти повече жени, отколкото мъже. Общо 8% от мъжете споделят за непълноценен сън, а при дамите процентът е почти двоен – 15%.
  • Жените много по-трудно понасят непълноценния и недостатъчен сън. При тях са по-чести случаите на депресия и емоционални разстройства, провокирани от този фактор.

Според учените точното количество качествен сън, нужно за всеки човек, е индивидуално

Ако сте сред хората, изпитващи сериозни трудности с продължителността и качеството на съня, изходът от това положение е чрез въвеждане и придържане към ефективни навици. Сред тях са редовно лягане в определен час и поддържане на хладна, тъмна и тиха обстановка в спалнята. Помощното средство за справяне с безсънието, трудното заспиване, честите събуждания и психологическите затруднения, до които те водят, е Виватонин Лека Нощ/Vivatonin® Good Night. С приема му, независимо от възрастта и свързаните с нея промени, ще постигнете високо качество на съня, всяка нощ.

Виватонин Лека Нощ доставя оптимални дози мелатонин и Валериана, които доказано помагат за подобряване качеството и продължителността на съня. Приемът на продукта не води до привикване и няма ефекта на сънотворните лекарствени средства. Виватонин Лека Нощ се дозира по 1 капсула вечер, 30 до 60 минути преди сън, като няма странични ефекти дори при продължителна употреба.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 4.9 / 5. Брой гласове: 16

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари