кошмари

Много от нас биха се учудили, но е напълно възможно кошмарният сън да предизвика безсъние и тревожност. Нощните страхове плашат не само децата, но и много възрастни. За сега сънят си остава едно загадъчно явление, което все още не е изцяло изучено и изследвано.

Кошмари – индикатор за здравословни проблеми

Важно е да знаем, че понякога кошмарите ни може да бъдат сигнал за здравословни проблеми. Известни са случаи, когато човек сънува как гази в студена вода или сняг. В последствие се оказва, че има нарушено кръвообращение на долните крайници. Затова понякога е добре да се вслушаме в съня си – той би могъл да ни даде ключова информация за здравословното състояние на организма.

Кошмари и безсъние – причини

Кошмарите и безсънието може да бъдат причинени от различни фактори като стрес, прекомерен прием на алкохол, кафе, тютюнопушене, неправилно хранене, застоял начин на живот и др. Основно причините за проблеми в съня се делят на четири:

– психологически причини

– начин на живот

– медицински проблеми

– неправилни навици по отношение на съня

Психологически причини за кошмарите и безсънието може да са различни социални проблеми в службата, у дома или в училище/университета. Безсънието може да бъде причинено и от много по-силни емоции като гняв, страх и др. Но най-често срещаната причина за проблеми със съня си остава начина на живот. Тук се включва употребата на прекалено много кафе или тонизиращи напитки, цигари и алкохол, хронична преумора и системното преяждане. Към медицинските проблеми се отнасят недостиг на калций, магнезий и витамини от група В. Също така към тази група се причисляват различни проблеми със здравето, които нарушават съня. Това са заболявания на сърцето и белите дробове, астматични пристъпи, световъртеж, главоболие, нарушено храносмилане и дори сексуални смущения.

Да се предпазим от безсъние и кошмари с няколко златни правила

– релаксирайте – изпийте чаша мляко или чай, вземете топъл душ или отпускаща вана, послушайте приятна музика

– лягайте да спите, когато ви се спи – вслушвайте се в биологичния си часовник

– спете само в леглото си – често някои хора заспиват на дивана пред телевизора в неудобни пози, което нарушава качеството на съня

– запазете леглото си само за сън – не е препоръчително да похапвате в него, да се взирате в лаптоп или смартфон

– запазете съня си за през нощта – ако вечер заспивате трудно е препоръчително да избягвате следобедната дрямка

– оставете сънят да дойде сам – успокойте дишането си и не мислете за проблемите, които сте срещнали през деня

Преодоляване на безсънието и кошмарите с природен продукт

Безсънието и кошмарите се явяват стресов фактор, затова първата мярка за справяне с тях би следвало да е приемът на валериана за успокоение на нервната система и мелатонин за по-лесно заспиване. Тези две естествени съставки се съдържат във Виватонин Лека Нощ/Vivatonin® Good Night, който е една природна алтернатива на сънотворните лекарства. Напълно безвреден продукт, от чийто прием не се наблюдават нежелани реакции от страна на организма.

 

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 4.9 / 5. Брой гласове: 18

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари