мелатонин

Мелатонин е хормон, който е тясно свързан с цикъла сън-бодърстване. Това е физиологично активно вещество, което се среща естествено във всеки жив организъм. Синтезира се в мозъка от аминокиселината триптофан. Нивата му при хората зависят от циркадните ритми и обикновено са най-високи през нощта.

Как приемът на мелатонин подобрява качеството на съня при хора с хипертония?

Установено е, че приемът на бета-блокери, които са едни от най-широко използваните средства при пациенти със сърдечно-съдови заболявания, високо кръвно налягане (хипертония) и тревожност, често водят до проблеми със съня.

Изследователи от Бостън установили, че приемът на мелатонин подобрява качеството на съня при пациенти с високо кръвно налягане, които са на терапия с бета-блокери. Те потвърждават факта, че този тип медикаменти влияят негативно върху съня и че допълнителният прием на мелатонин съдейства за подобряване на съня при тези пациенти.

Изследването включва 16 доброволци с високо кръвно налягане, които приемат бета-блокери. Част от тях приемат мелатонин всяка вечер преди лягане, а друга част разчитат на метода плацебо. Но никой от тях не е наясно на какъв вид терапия е подложен.

След период от три седмици експертите установили, че при хората, които приемали мелатонин, времето за сън се увеличило с 37 минути в сравнение с хората, подложени на плацебо ефект.
Освен това, при нито един от участниците, приемащи мелатонин, не се наблюдават нежелани реакции, типични при прием на синтетичните сънотворни средства. Ефектът от приема на мелатонин се наблюдава дори след неговото спиране, т.е. не се наблюдава възобновяване на безсънието.

Авторите на това изследване са категорични за благоприятния ефект на мелатонина при пациенти с високо кръвно налягане, които приемат бета-блокери, но смятат, че са необходими допълнителни проучвания за това дали пациенти с други здравословни проблеми могат да се възползват от позитивите на подобен вид терапия.

Мелатонин, в комбинация с Валериана, за по-добро качество на съня

Независимо каква е причината за нарушение на производството на мелатонин в организма, когато количеството му е недостатъчно, проблеми като безсъние и трудно заспиване са неизбежни.

Затова е необходимо хормонът на съня да се набави допълнително с цел възстановяване на нормалния ритъм на организма и регулиране на биологичния часовник.
От друга страна Валериана е изпитано средство срещу безсъние и тревожност, познато от векове. Освен че действа успокоително, намалява възбудните процеси в централната нервна система и съдейства за по-лесно заспиване, екстрактът от Валериана подсилва ефекта на мелатонина.

Виватонин Лека Нощ/Vivatonin® Good Night представлява природен продукт, който комбинира в себе си двете естествени съставки – мелатонин и Валериана, за още по-добър ефект върху съня.
Продуктът действа благоприятно върху нервната система и подобрява качеството и продължителността на съня. Това се дължи на взаимно усилване на ефектите на двете вещества, когато се приемат в комбинация.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 4.9 / 5. Брой гласове: 20

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари