митове за съня

Съществуват митове за съня, на които продължаваме да вярваме. За да прекъснем тази тенденция, с помощта на материал от CNN Health ще опровергаем с научни данни най-известните неистини за съня!

Митове за съня, на които да не вярваме

„Възрастните имат нужда от 5 или по-малко часа сън”

Имаме нужда от 7 до 10 часа нощен сън, за да функционираме правилно. За съжаление обаче, много хора смятат, че само 5 часа сън са достатъчни, за да държат организма в „изправност”. Според статистиката от Световния ден на съня, липсата на достатъчно сън застрашава здравето на 45% от населението на света. В проучване на 10 308 британски държавни служители, изследователите установяват опасна тенденция. Тези, които спяли от 7 до 5 или по-малко часа на денонощие били в по-висок риск от смърт по различни здравословни причини, особено сърдечно-съдови заболявания. Безсънието се свърза с проблеми като ниско либидо, наднормено тегло, слаба имунна система, високо кръвно налягане, параноя, депресия и по-голяма опасност от диабет и деменция.

„Здравословно е да можете да заспите „навсякъде и по всяко време”

Сънливостта се дължи на химикал, наречен аденозин, който се натрупва в мозъка през деня. Сънят редуцира нивата му и поради тази причина на сутринта се събуждаме свежи и заредени с енергия. Колкото повече време стоим будни, толкова повече се повишават нивата на аденозина и толкова повече скача дефицитът ни на сън. Моменталното заспиване навсякъде и по всяко време не означава, че сте спокоен човек. То подсказва, че не си набавяте достатъчно нощен сън и изпадате в т.н. микро-сън или кратки епизоди на сън. Експертите споделят, че това означава, че организмът ви е изтощен и се възползва от всеки удобен момент, за да си набави необходимата почивка.

„Тялото и мозъкът могат да се приспособят към по-малко сън”

За да се възстанови, тялото е нужно да премине през четирите основни фази на съня. През първата фаза заспиваме и постепенно се „откъсваме” от заобикалящата среда. Във втората фаза прекарваме най-дълго време. Третата и четвъртата са свързани с най-дълбокия и възстановяващ период на съня. Учените отбелязват, че дълбоките фази на съня са особено важни за здравето, тъй като през тяхното времетраене се генерират неврони и се възстановяват мускулите и имунната система. Ето защо няма как тялото и мозъкът да се адаптират и да функционират нормално при липса на достатъчно количество качествен сън.

Развенчахме популярни митове за съня и отбелязахме неговата значимост. Нека видим как да си осигурим качествен сън всяка нощ!

Безсънието и мъчителните смущения на съня имат своето дългосрочно решение. Набавяйте си всяка нощ оптимална отмора с Виватонин Лека Нощ/Vivatonin® Good Night. Продуктът представлява уникална, идеално балансирана комбинация от екстракт от Валериана и мелатонин с благоприятно въздействие върху нервната система. Снема напрежението и тревожността по естествен начин, регулира вътрешния циркаден ритъм и улеснява заспиването. Редуцира нощните прекъсвания на съня, удължава неговата продължителност и повишава качеството му. По този начин допринася за сутрешна бодрост, свежест и висока концентрация на следващия ден.

Природният продукт е безопасна алтернатива на сънотворните средства, като се отличава с липса на странични ефекти. Предназначен е за дълготрайно преодоляване на проблемите със съня.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 4.5 / 5. Брой гласове: 18

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари