накъсан сън

Много хора имат накъсан сън. Малко обаче се тези, които обръщат сериозно внимание на проблема. Защо трябва да се търси решение и то незабавно, ще разберете, след като се запознаете по-детайлно с въпроса.

Ето какво се има предвид под „накъсан сън“ и какви са възможните последствия

Накъсан сън представлява сън, който е прекъсван от събуждания през нощта с различна честота и продължителност. Обикновено, когато събуждането е кратко, то не повлиява негативно съня. Ситуацията обаче се променя, ако трае малко по-дълго. Потенциалните последствия са свързани с:

  • нарушена структура на съня
  • влошено качество на съня
  • изтощение и умора
  • повишена сънливост през деня
  • намалена работоспособност
  • понижено настроение
  • спад в имунната система
  • затлъстяване
  • сърдечно-съдови нарушения
  • понижено качество на живот

Главните причини за накъсан сън

Сънна апнея

Това заболяване, което се характеризира с частично или пълно прекъсване на дихателния поток към долните дихателни пътища, е основен фактор за накъсания сън. Ще подкрепим твърдението с числа. Установено е, че сънната апнея може да доведе до 200 микросъбуждания за една нощ. Причината – затрудненото дишане води до спад на кислорода в кръвта, което незабавно кара мозъка да се събуди, за да се възстанови дихателната функция.

Силен шум от околната среда

Високите шумови нива също са сред основните „виновници“ за накъсване на съня. Шум, по-висок от 45 dB, вече е заплаха за съня. За сравнение стойностите на шума в много тиха стая са между 20-30 dB. Това обяснява защо тишината е толкова важна за добрия сън.

А сега нещо любопитно. Непрекъснатият фонов шум, с който толкова сме свикнали в ежедневието, не пречи толкова на съня, колкото шумът с прекъсвания. Ето защо хъркането е толкова дразнещо и неприятно.

Движението на партньора в леглото

Въртенето на партньора по време на сън е топ причина за повтарящите се нощни събуждания при голяма част от хората. Това сочи изследване, проведено от Националната фондация за съня в САЩ. Според данните 24% от хората споделят, че се будят при всяко движение на половинката си и на сутринта се чувстват недоспали.

Отговорът на природата при накъсан сън

Виватонин Лека Нощ/Vivatonin® Good Night се препоръчва като средство на пръв избор при прекъснат сън. Това е 100% природно средство, което осигурява здрав, пълноценен и дълбок сън през цялата нощ. Положителното действие на продукта се дължи на оптималното съдържание на мелатонин и Валериана във всяка капсула.

Всяка една от съставките има своето значение за качествения сън. Благодарение на своя хипнотичен ефект мелатонинът има ключова роля за регулиране на биологичния часовник и поддържане цикъла сън-бодърстване. Екстрактът от Валериана успокоява нервната система, намалява тревожността и стреса, подобрява настроението и концентрацията.

Честотата на нощните събуждания намалява и качеството на съня се подобрява. Постигането на резултати отнема повече време, но за сметка на това ефектът е дълготраен!

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 4.9 / 5. Брой гласове: 17

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари