нарушен сън

Качественият и продължителен сън има благоприятно влияние върху здравето, а при нарушен сън – организмът страда. Кои са здравословните проблеми, които ни засягат при безсъние?

Съвременни проучвания показват, че хроничният нарушен сън се свързва с редица здравословни проблеми

Сънят е необходим период на покой за организма, през който в клетките протичат редица реакции на възстановяване на структурите им. Действието на хормоните и здравето на имунната система са силно зависими от съня и възможността за възстановяване на организма. Това определя необходимостта от качествен сън за поддържане на общото здраве.

Сред здравословните проблеми, които ни засягат в следствие на безсъние, са чести настинки, инфекции, грип, диабет, сърдечни и психически заболявания, затлъстяване. Затова специалистите се питат дали пълноценният сън защитава от появата на тези състояния. Отговорът е, че със сигурност добрият сън спомага за минимизиране на риска от развитието им.

При нарушен сън ни атакуват настинки и грип

Недоспиването буквално изцежда организма и повишава податливостта му на инфекции. Имунитетът отслабва, оттам и възможността му да се бори с причинителите на настинки, грип и други инфекциозни състояния. Недостатъчният сън повлиява и върху отговора на организма към ваксините. Този ефект отново се дължи на потиснатата имунна система. Появява се невъзможност да се изградят достатъчен брой антитела, в отговор на ваксината, които да преборят съответното заболяване.

Дългите периоди на нарушен сън водят до реакции в организма, които силно наподобяват инсулиновата резистентност, наблюдавана при диабет тип 2

Проведено е изследване с мъже, при които времето за сън било намалено до 5 часа за период от 6 дни. То показва, че всеки от тях е развил намалена глюкозна толерантност – състояние, предразполагащо към поява на диабет.

Връзка между недоспиването и сърдечните заболявания

Проблемите със съня провокират възпалителни реакции, които засягат съдовете, кръвоснабдяващи сърцето.
Хронифицирането на това състояние се свързва с инфаркти, аритмии и други сърдечни проблеми.

Нарушен сън и влиянието му върху мозъчните функции и психичното здраве

При хора, които спят лошо и недостатъчно, шофирането наподобява това на пияните водачи, отчитат специалистите. Освен това, паметта на хората с нарушен сън е слаба и се влошава с времето. Те не могат да си съставят коректна представа за заобикалящата ги среда, уморяват се лесно и реакциите им са некоординирани. Хората, страдащи от безсъние имат намалена способност за концентрация, задържане на вниманието и адекватно реагиране на дразнителите на средата. При тях се повишава опасността от инциденти, свързани с шофиране, управление на машини и др.

При липса на сън се наблюдава още повишена опасност от психическо претоварване, поява на тревожност и депресия, както и други психични разстройства. Безсънието силно повлиява тези състояния, а те от своя страна, също разстройват съня. Това води до порочен кръг от липса на сън, съчетана с тревожност, който пречи на ежедневните дейности и намалява качеството на живот.

Поява на затлъстяване вследствие на нарушения в съня

73% е вероятността от затлъстяване при хора, прекарващи по-малко от 6 часа на нощ в сън. Липсата на достатъчно сън се счита за сериозна причина за наднормено тегло и затлъстяване в детска възраст. Връзката се обяснява с по-ниските нива на хормона лептин у недоспалите деца, който отговаря за потискането на глада.

При нарушен сън – природата има решение!

Повечето специалисти определят като здравословен съня с продължителност до 7-8 часа при възрастни и до 9-10 часа при подрастващите. Сън с подобно времетраене се счита, че осигурява максимална физическа и психическа продуктивност през деня и предпазване от развитие на гореизброените негативни последици.

За регулиране на съня и предотвратяване на хронифициране на безсънието, специалистите препоръчват приема на природни продукти, съдържащи естествения хормон на съня – мелатонин. Той е естествен регулатор на съня.

Виватонин Лека Нощ/Vivatonin® Good Night съдържа оптимално количество мелатонин и висококачествен екстракт от Валериана, и е първи избор на специалистите при поява на проблеми със съня. С помощта на Виватонин Лека Нощ заспиването, нормалната продължителност и доброто качество на съня са лесно постижими. Виватонин Лека Нощ улеснява заспиването, премахва тревожността и нормализира естествените циркадни ритми.

Виватонин Лека Нощ е напълно натурален продукт, който не води до привикване и няма странични ефекти. Приема се по 1 капсула, от 30 до 60 минути преди сън.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 4.6 / 5. Брой гласове: 18

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари