нарушен циркаден ритъм

Пролетната умора и влошеното качество на съня в началото на топлото полугодие често са резултат от нарушен циркаден ритъм.

Причини за нарушен циркаден ритъм през пролетта

Лятното часово време

Смяната на зимното с лятно часово време десинхронизира нашите циркадни ритми. Всеки човек свиква с промяната с различно темпо. За това и мнозина изпитват силна умора и сънливост още преди края на работния ден. Нарушеният ни вътрешен часовник, свикнал с установения цикъл на сън и бодърстване, повлиява негативно не само енергията ни през деня, а и качеството на нощната почивка.

Повечето време за активности

С идването на благодатния топъл сезон се изпълваме с желание да се заемем с колкото се може повече активности. Но понякога умовете и телата ни не са на едно мнение. Един от примерите е промяната на часа за тренировки. Ако изместите интензивната физическа активност в края на деня, може да изпитате проблеми със заспиването. Специалистите съветват да не пропускаме пролетните активности, а да ги нагодим към ежедневието си като изградим последователен режим. Качествените часове нощен сън винаги трябва да бъдат наш приоритет.

Резките температурни промени

Пролетта е известна с непостоянния си характер. Честите промени в атмосферното налягане, влажността и температурата на въздуха могат да задълбочат някои ставни проблеми и нарушения на нервната система. Те могат да влошат качеството на съня или да причинят безсъние. Температурните промени през нощта затрудняват заспиването, провокират чести нощни събуждания, повишават напрежението и възпрепятстват добрия нощен покой.

Пролетните алергии

Алергиите се превръщат в сериозна пречка за постигане на дълбок и възстановителен сън през пролетта. Проучване на Американската фондация за астма и алергии установява, че 59% от хората с алергии страдат от нарушения на съня в резултат на техните симптоми. 48% споделят, че дори да нямат алергия, кихането и подсмърчането на човек от домакинството също има негативен ефект върху качеството им на сън.

Как да се справим с проблема „нарушен циркаден ритъм през пролетта”?

Циркадните ритми са в основата на добрия сън, който има огромно влияние върху психическото и физическото ни състояние. Липсата му води до повишена тревожност, липса на енергия, умора и раздразнителност. Хроничното безсъние може да провокира редица здравословни проблеми. За да бъде пролетта за вас сезон за активности и заслужена почивка – приемайте Виватонин Лека Нощ/Vivatonin® Good Night. Той е природно средство за синхронизиране на циркадните ритми и регулиране на цикъла сън-бодърстване.

Виватонин Лека Нощ съдържа рационална комбинация от Валериана и мелатонин. Двете съставки работят в синхрон, за да нормализират вътрешния биологичен часовник, премахнат нервното напрежение, улеснят заспиването и редуцират нощните събуждания. Виватонин Лека Нощ осигурява спокойни часове на качествен нощен сън, без привикване към продукта. Няма моментален сънотворен ефект, а е предназначен за дългосрочно справяне с нарушенията на съня. Дозира се по 1 капсула вечер, 30 до 60 минути преди лягане.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 4.6 / 5. Брой гласове: 16

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари