причини за неспокоен сън

Известни са няколко основни причини за неспокоен сън. В публикацията ще посочим характеристиките на нарушения сън и какво влошава качеството на нощната почивка.

Какво е „неспокоен сън”?

Неспокойният сън няма конкретна дефиниция. Не е идентифицирано нарушение на съня според Американската академия по медицина на съня. Това значи, че неговото значение е субективно. Въпреки това съществуват общи характеристики за това как изглежда и се усеща неспокойният сън. Ако сте засегнати от нарушение на спокойната нощна почивка, може да изпитате:

  • въртене в леглото и невъзможност за установяване на удобна поза за сън
  • чувство за повърхностен, а не дълбок сън
  • непрекъснато събуждане и заспиване
  • раздразнение заради невъзможността за спокойно заспиване
  • невъзможност за бързо заспиване след внезапно събуждане

Основните признаци за неспокойна нощна почивка проличават ясно на следващия ден. Човек чувства физическа и психическа умора, отпадналост и раздразнение. Хроничният неспокоен сън може да доведе до опасни здравословни последици, както и да стане предпоставка за неработоспособност и инциденти.

Главни причини за неспокоен сън

  • Тревожност и стрес

Тревожността, както и някои тревожни разтройства могат да поддържат съзнанието будно. По този начин причиняват безсъние или влошат качеството на съня.

  • Алкохол и никотин

Тези и други стимуланти карат тялото и мозъка да бъдат активни. Алкохолът и транквилантите причиняват сънливост, но нарушават цикъла на съня.

  • Здравословни проблеми

Болката, нуждата за често уриниране, някои белодробни и сърдечни заболявания могат да нарушат съня. Понякога неспокойният сън е свързан с разтройства на съня, като инсомния, синдром на неспокойните крака или обструктивна сънна апнея.

  • Лоша хигиена на съня

Пълноценният сън може да бъде влошен при неадекватна обстановка в спалнята, като неудобен матрак, шумове и светлини, прекалено ниска или висока температура. Качеството на съня може да бъде компрометирано и при непостоянен график за сън, използване на електронни устройства преди лягане или хранене късно през нощта. Влошаването на нощната отмора често е резултат от нарушени циркадни ритми при работа нощни смени или джет лаг.

Естествен способ за осигуряване на спокоен нощен сън

Проблемът „неспокоен сън” намира своето решение в лицето на Виватонин Лека Нощ/Vivatonin® Good Night. Продуктът представлява природно средство за осигуряване на пълноценна почивка всяка нощ, безопасна алтернатива на сънотворните медикаменти. Съдържа единствено натурални съставки – екстракт от Валериана и мелатонин, в отлично разработена комбинация. Валериана е средство, известно в народната медицина със своето успокояващо нервната система действие. Екстрактът от билката съдейства за премахване на нервното напрежение и снемане на натрупания стрес, като по този начин подобрява емоционалното състояние. Улеснява заспиването и повишава качеството и продължителността на съня. Мелатонинът е вещество, което нормално се синтезира в мозъка. Съдейства за регулиране на циркадните ритми и цикъла сън-бодърстване. Подпомага заспиването и осигурява пълноценен сън, без нощни събуждания.

Продуктът не проявява странични ефекти. Не носи мигновен ефект, а е средство за дългосрочно решение на нарушенията на съня.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 4.8 / 5. Брой гласове: 18

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари