причини за нощно събуждане

Ако в един момент спите спокойно, а в другия внезапно се будите вероятно страдате от някоя от следващите причини за нощно събуждане.

Напрежение и тревожност – най-често срещаните причини за нощно събуждане

Стресът през деня дава най-силно отражение през нощта. Когато негативните мисли и емоции бушуват е трудно да имате здрав и спокоен сън. Проблемите със съня всъщност са и най-често срещаният симптом на тревожно разтройство. Това е така, защото може да изпитате тревожни смущения, като сърцебиене или сънуване на кошмари, които да са толкова силни, че да прекъснат съня ви. Ако често изпитвате нарушения на съня, причинени от стрес, напрежение или тревожност, се консултирайте със специалист. За да успокоите ума и тялото си, преди сън се препоръчва да прилагате дихателни техники, йога или медитация.

Неподходяща обстановка за сън

Прагът на възбудимост, или колко е лесно нещо да ви събуди, зависи от фазата на сън, в която се намирате. Това твърди Рита Ауад, лекар по медицина на съня. Ако сте във фазата на повърхностен сън, е много вероятно да се разбудите и от най-слабия шум или друг стимул. А когато обстановката в спалнята ви не е подходяща за сън – шумна, осветена, с прекалено висока или ниска температура, е много вероятно да не можете да заспите дълбоко или да се будите често. За да си осигурите качествен, непробуден сън, затъмнете прозорците, настройте термостата на подходяща температура и загасете телевизора. Постелете комфортно спално бельо и се отдайте на заслужена нощна почивка.

Виновни са хормоните

От бременността до менопаузата – хормоните и промените в тях влияят върху добрия сън. Горещите вълни, нощното изпотяване, честата нужда от уриниране и общият дискомфорт се дължат на спад или повишаване на нивата на хормоните, в зависимост от причината. Тези смущения обикновено се появяват в първата половина на нощта, когато жените се опитват да заспят. Според вида неразположение и неговата тежест, жените в тези периоди могат да страдат от трудно заспиване, често събуждане или безсъние.

Смяна на времето

Несъмнено смяната на времето с час назад през есента повлиява нашите циркадни ритми. Човешкият биологичен часовник е с фин „механизъм”, който когато се разстрои, нарушава нормалния цикъл на съня. В резултат, при преминаване към зимното часово време чувстваме сънливост по-рано от обикновено и графикът ни за сън се променя. Това се отразява пряко и върху качеството на нощната почивка, като може да доведе до нарушаване на съня, изразяващо се в чести събуждания.

Противодействие на посочените причини за нощно събуждане

Сложете край на мъчителното нощно събуждане! Осигурете си непробуден и пълноценен сън всяка нощ, като се доверите на Виватонин Лека Нощ/Vivatonin® Good Night.

Продуктът улеснява заспиването, редуцира събужданията през нощта, подобрява качеството и продължителността на съня. Противодейства на най-често срещаните причини за неспокоен сън, като стрес, тревожност и напрежение. Допринася за нормализиране на цикъла сън-бодърстване, например при смяна на времето или работа на смени. Съдейства за подобряване на настроението, по-висока енергия и продуктивност на следващия ден. Безотказното си действие дължи на балансирания състав, включващ екстракт от Валериана и биологичния хармонизатор на съня мелатонин. Те действат в синхрон за постигане на продължителен и качествен сън, без нощни събуждания.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 4.7 / 5. Брой гласове: 19

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари