проблеми със съня

Мъчителните проблеми със съня се задълбочават с годините. След навършване на 40 години безсънието прогресивно се изостря, а на 50 качеството на съня значително спада. Ето защо е наложително да вземем незабавни мерки за справяне с нарушенията на съня. Какви по-точно ще узнаете в следващите редове!

Стратегии за преодоляване на проблемите със съня при хора на средна възраст

Проведете когнитивно-поведенческа терапия

Често проблемите със съня при хората над 40 години са провокирани от повишеното безпокойство. Именно това поражда нуждата от предприемане на мерки за снемане на тревожността. Когнитивно-поведенческата терапия се е доказала като бърз и надежден начин за справяне със стреса. Този вид психотерапевтично лечение е относително кратко (10-20 сеанса с продължителност между 30 и 60 минути). Насочено е към промяна в начина на мислене чрез замяна на негативните мисли с позитивни. Научно доказано е, че помага на организма да пребори стреса и подобрява качеството на съня при възрастните хора. Особено ефективна е при жени в менопауза, които страдат от безсъние.

Практикувайте осъзната медитация

Осъзната медитация (от англ. mindfulness meditation) помага на ума да се освободи от ежедневните грижи и на тялото да потъне в релаксация. Това я прави изключително ефективна срещу проблемите със съня. Скорошно изследване на учени от университета в Харвард нееднозначно го доказва. Членовете на научния екип разделят в 2 групи на случаен принцип хора на средна възраст, които страдат от безсъние. Доброволците от първата група се опитват да се справят с нарушенията на съня с помощта на техники за осъзната медитация, а участниците от втората група – като придобиват здравословни навици за сън. При сравнителния анализ на резултатите се оказва, че участниците от първата група значително са подобрили съня си и се чувстват много по-отпочинали.

Кажете „не“ на алкохола преди лягане

По данни на Националната фондация за съня на САЩ близо 20% от американците изпиват по едно питие вечер преди лягане, за да улеснят заспиването. Макар алкохолът да притежава известно еухипнотично действие, той влошава качеството на съня в дългосрочен план. Причината е, че води до често уриниране нощем, причинява проблеми с дишането и нарушава циркадните ритми. Приемът на алкохолни напитки (бира, вино) е допустим само в умерено количество и по време на ранна вечеря (някъде около 19.00 ч).

Не яжте преди сън

Храненето точно преди лягане не е добра идея, тъй като може да изостри проблемите със съня особено при жените. Храните с високо съдържание на мазнини са сред основните врагове на добрия сън. Установено е, че при усвояването им се съкращава времето, което хората прекарват в т. нар. фаза на съня с бързо движение на очите (REM фаза), когато организмът отпочива най-активно. Ако все пак изпитаме глад късно през нощта, е добре да го заситим с малко протеин.

Най-щадящото природно средство с научно доказан ефект срещу проблеми със съня

Специалистите съветват хората на средна възраст, които имат проблеми със съня, да усилят ефекта от предложените стратегии с приема на Виватонин Лека Нощ/Vivatonin® Good Night. Този 100% натурален продукт представлява рационална комбинация от естествени съставки, които оказват благотворно въздействие върху нервната система по физиологични механизми. Всяка капсула доставя на организма оптимално количество от естествения психичен хармонизатор на съня мелатонин и високопречистен екстракт от една от най-ефикасните билки за преодоляване на тревожността – Валериана. В резултат от мощното им взаимодопълващо се действие заспиването се улеснява, събужданията през нощта намаляват и продължителността на съня се увеличава. Поради изцяло природния си произход Виватонин Лека Нощ е абсолютно безвреден. Не крие риск от нежелани ефекти и странични реакции дори при дълговременна употреба.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 4.9 / 5. Брой гласове: 18

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари