смяна на времето сън

Ежегодната смяна на времето – през пролетта с час напред, през есента – с час назад, нерядко носи катастрофални последици за нашия сън. В редовете по-долу предстои да видим защо се стига до тях и как да се справим, без да прибягваме до сънотворни!

Ежегодната смяна на времето разстройва биологичния часовник и нарушава качеството на нашия сън

Тялото разполага с вътрешен механизъм за регулиране на времето, който ни кара да огладняваме или да ни се доспива приблизително по едно и също време всеки ден. Този механизъм е известен като „биологичен ритъм“. Той е изключително сложен и се влияе от редица външни фактори – светлина, шум, промяна в графика за сън. При преместването на стрелките с час напред или назад организмът трябва да се приспособи към нови периоди на сън и бодърстване. Нужно е известно време, за да се настрои биологичният часовник към промяната. В периода на адаптация много хора изпитват проблеми със съня. Те заспиват трудно, спят повърхностно и неспокойно, събуждат се нощем и остават будни до сутринта. Липсата на качествен сън, от своя страна, може да доведе до други оплаквания. Примери за такива са влошаване на паметта и концентрацията, спад в работоспособността, трудност при извършване на ежедневни дейности, раздразнителност и рязка промяна на настроението.

Съвети за по-лесно адаптиране към ежегодната смяна на времето и подобряване качеството на нашия сън

Специалистите по медицина на съня дават серия от съвети, с чиято помощ организмът по-лесно и бързо да се нагоди към смяната на часа. Препоръките им са:

  • стриктно да се придържаме към новия график за спане и хранене
  • да избягваме приема на стимуланти (чай, кафе, кола, енергийни напитки, алкохол и цигари) непосредствено преди лягане
  • да избягваме следобедната дрямка
  • да се отдаваме на дейности, които допринасят за добрия сън – слушане на спокойна музика, да четем или медитираме в тишината
  • да не се излагаме на синята светлина, излъчвана от екраните на мобилните телефони, таблетите, компютрите и телевизорите, преди лягане

Още една ценна препоръка за безпроблемно приспособяване към смяната на времето и осигуряване на пълноценен сън

Последната препоръка на специалистите е да си осигурим приема на висококачествено природно средство за добър сън. Виватонин Лека Нощ/Vivatonin® Good Night е безспорен лидер сред продуктите, които нормализират съня. Той е изцяло натурален, създаден на базата на естествения хармонизатор на съня мелатонин и екстракт от една най-ефективните сънотворни и успокояващи билки – Валериана. Благодарение на взаимодопълващото и усилващо действие на съставките Виватонин Лека Нощ бързо регулира биологичния часовник. В резултат качеството на съня се подобрява и нервното напрежение отшумява.

Продуктът е напълно безвреден и не крие риск от пристрастяване при продължителен прием.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 4.5 / 5. Брой гласове: 19

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари