спокоен сън

Много често здравословното влияние на спокойния сън остава недооценено. Именно сънят, като важна част от нашия живот, е най-тясно свързан с нервната система, нашето самочувствие и благосъстояние.

Недостатъчният сън влияе пагубно върху здравето и общото състояние на човешкия организъм

Всеки човек полага усилия да се отърве от заболявания, прилагайки скъпо струващи лечения. Всички тези средства могат да се окажат безполезни, ако са налице нарушения в качеството на съня. Установено е, че хората понасят по-леко глада, отколкото безсънието. Лошият сън има последствия, които наподобяват тези в условията на стрес. По същия начин, той допринася за увеличаване на телесното тегло и снижаване на имунитета; понижава работоспособността и обостря хроничните заболявания. Системното недоспиване, честите нощни събуждания и продължителни бодърствания, отключват появата на тревожни симптоми като умора, объркване, раздразнителност, понижен имунитет.

Експериментите сочат, че при хора, лишени от сън няколко поредни дни, се развива процес, подобен на този при ускорено стареене. Освен това, при липса на сън, в организма се увеличава освобождаването на хормона на стреса – кортизол. В големи количества той води до повишена възбудимост и различни смущения в организма. Създават се благоприятни условия за развитието на хипертония, атеросклероза, подагра, заболявания на стомаха, настинки и др.

Какво влияние има качественият спокоен сън?

За да се радвате на добри дни е необходимо да си осигурите спокойни нощи. Прекарваме една трета от живота си в сън. Когато организмът спи – се възстановява. Нуждаем се от няколко нощи, прекарани в спокоен сън, за да се почувстваме по-здрави. Когато успеем да заспим лесно и продължим да спим спокойно през цялата нощ – на сутринта се чувстваме бодри и заредени с енергия.

Предлагаме ви примери за положителното влияние на съня върху общото благосъстояние на организма:

Сънят рестартира ума

В часовете на активна работа, мозъкът отделя метаболити, чието натрупване постепенно води до изморяване на съзнанието и усещане за сънливост. Нощем, той се очиства от тези съединения и възстановява пълната си функционалност. На сутринта се будим свежи и отпочинали, превъзмогнали напълно умората от вечерта.

Сънят има подмладяващ ефект

Той подпомага възстановяването и растежа на всички клетки и тъкани в организма. Повечето от процесите на изграждане на мускулна маса и оздравяване на увредени тъкани протичат основно по време на съня.

Спокойният сън има релаксиращ ефект върху мускулите

В повечето фази на съня, мускулите са отпуснати, което позволява снемане на напрежението и разсейва проявата на хронични мускулни болки. Както съзнанието не може да бъде концентрирано през целия ден, така и тялото се нуждае от почивка през нощта.

Как да си осигурим спокоен сън?

Сънят има възрастова специфика. Нормалната продължителност на съня при деца и юноши е 9-11 часа. При хора от 20 до 50 години – най-малко 8 часа, а при по-възрастните – 6-7 часа. Известно е, че дълбокият и спокоен сън е с продължителност 3-4 часа. Той бързо възстановява силите ни в сравнение с 8-часовия повърхностен сън.

Помислете върху денонощния си ритъм и се опитайте да го регулирате. Например, ако изберете да ставате в 07.00 часа сутринта – спазвайте този час всеки ден. След 20.00 часа вечерта се постарайте да почувствате кой е часът, в който се чувствате достатъчно уморени. Легнете си тогава, за да не просрочвате времето си и за да си осигурите спокоен сън. За да определите точното време, се нуждаете от няколко дни. След като го изберете, придържайте се стриктно към тази схема. Събуждайте се и лягайте по-рано, за да си изработите правилен режим. Най-доброто време за сън е в периода 22-23.00 часа до 06-07.00 часа сутринта. Ако в почивните дни ви е трудно да спазвате този режим, то непременно се върнете към него възможно най-бързо.

Още съвети за спокоен сън

Преди заспиване не преяждайте, не пийте много течности, избягвайте напрежението и усилената умствена дейност. Хубаво е преди сън да се разходите, да послушате релаксираща музика, да поговорите с любимите хора. За навременното заспиване и качествения сън допринася и добре проветреното помещение, топлата вана, удобното легло и тишината.

Сигурно решение за спокоен сън всяка нощ

Лечебният сън се характеризира с три показателя:

  • бърз и лесен процес на заспиване
  • отсъствие на междинни събуждания
  • свободно и леко сутрешно събуждане

Всичко изброено доказва, че сънят е жизненоважен, когато става въпрос за ревитализирането на тялото и ума. Необходим е не просто сън, а такъв с достатъчна продължителност и дълбочина – пълноценен сън. Често обаче, множество фактори пречат на постигането му. Има природно средство, което улеснява заспиването и поддържа съня, при това не за сметка на вредни странични ефекти. Именно така действа Виватонин Лека Нощ/Vivatonin® Good Night – осигурява спокоен сън всяка нощ.

Виватонин Лека Нощ е природната помощ, която да потърсим и комбинираме с подходяща вечерна рутина. Ефективните съставки, които да приемаме за спокоен и пълноценен сън, са мелатонин и Валериана. Виватонин Лека Нощ съдържа тази комбинация, която го прави правилния избор при безсъние, нарушения на съня, нервно напрежение и стрес. Виватонин Лека Нощ е напълно безвреден продукт и не води до пристрастяване.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 4.6 / 5. Брой гласове: 17

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари