събуждане през нощта

Не са малко хората, които страдат от често събуждане през нощта. Нерядко се случва човек да настрои алармата си за рано сутринта, но вместо това да се събуди в 2 посред нощ и да не може да заспи. Ако това ви е познато, вероятно страдате от обща форма на безсъние, което се отличава с трудно заспиване или често пробуждане през нощта.

Вероятни причини за събуждане през нощта

Ноктурия (нощно уриниране) – ако редовно ставате нощем с призиви за уриниране, това смущава съня и е вероятно да е последвано от трудно заспиване и будуване до ранни зори.
Прегряване на организма – прекалено високата температура в помещението за спане може не само да доведе до чести пробуждания, а да затрудни дори заспиването.
Технологични устройства – ако всяка вечер рутината ви включва „сърфиране“ в интернет или четене на електронен носител, това вероятно може да ви донесе проблеми със съня.
Прекаляване с алкохола – въпреки че често алкохолът се смята за средство, което улеснява заспиването, в действителност той може да наруши съня и да причини събуждане посред нощ.
Стрес – ако се превърне в хроничен, ежедневният стрес може да причини безсъние и да доведе до чести събуждания през нощта.
Възраст – с напредване на възрастта сънят става все по-кратък и се характеризира с чести пробуждания.

Справяне с честото събуждане през нощта

Приспособете рутинните си навици така, че да не пречат на добрия сън. Например, препоръчително е да се избягва следобедният сън, колкото и да е кратък. Добре е да се спортува редовно и да се излиза навън ежедневно – дневната светлина подпомага поддържането на здравословен цикъл сън-бодърстване.
Вечер преди лягане е добре да се избягва приема на кофеинови напитки, алкохол и тютюневи изделия, както и да не се прекалява с тежките храни.

Това, от което зависи качеството и продължителността на съня, е освобождаването на мелатонин в организма. А факторите, които потискат производството на хормона на съня, могат да бъдат много и от различен характер. Затова, при проблеми със съня и често събуждане през нощта научни изследователи са установили, че особено благоприятно действие се наблюдава при приема на мелатонин, под формата на природни продукти.

Редовният прием на 1 капсула Виватонин Лека Нощ/Vivatonin® Good Night вечер преди лягане осигурява здрав и продължителен сън без събуждане, благодарение на съдържащите се в него 5 мг мелатонин, в допълнение с 200 мг висококачествен стандартизиран екстракт от Валериана – две съставки, които взаимно се допълват и усилват ефекта си.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 4.7 / 5. Брой гласове: 20

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари