сън-заблуди

Защо имаме нужда от сън?

Сънят е не по-малко важен за човешкото здраве от рационалното хранене и движение. Той ни помага да възстановим физическите и психическите си сили, вследствие на което сутрин се събуждаме ободрени и отпочинали. Сигурно безброй пъти сте чували, че трябва да спим по 8 часа на нощ, както и какви са ползите за съня от изпиването на чаша прясно мляко преди лягане и т.н. Замисляли ли сте се обаче, че някои от съветите, които чуваме постоянно може да са грешни.

Нека видим кои твърдения са истина и кои заблуда?

Това ще ви помогне всяка нощ по-бързо да се пренасяте в страната на сънищата и да се събуждате изпълнени с енергия и жизненост, утро след утро.

Всеки човек се нуждае от най-малко 8 часа сън на нощ

Това твърдение не е съвсем вярно. Здравословното количество сън варира в зависимост от възрастта, в която се намира човек. Освен това някои хора се чувстват отлично, когато спят по 7 часа, а други имат нужда от по-продължителен сън. Според изследвания хората, които спят по 7 часа има вероятност да живеят по-дълго от тези, които прекарват по-дълго време в страната на сънищата. Прекомерният сън, от друга страна, се свързва с развитие на затлъстяване и диабет.

В случай, че спите повече от 12 часа на нощ е възможно да имате някакъв здравословен проблем като синдром на хрончината умора или депресия. Ето защо е нужно да се консултирате със специалист. Според статистически данни съвременният човек прекарва в сън около 6 часа и половина на нощ, което означава, че страда от хроничен недостиг на сън.

Как да разберем дали спим достатъчно?

Лесно е. Отговорете си на следните въпроси: Раздразнителни ли сте, или пък тъжни, рязко ли сменяте настроенията си, имате ли проблеми с концентрацията? Ако повечето ви отговори са положителни, то вие страдате от недостиг на сън и е нужно да подобрите качеството му.

Изпиването на чаша концентрат преди заспиване ще помогне да подобрим съня си

Това твърдение е грешно. Вярно е, че алкохолът ще ви направи по-спокойни и сънливи, но също така ще увеличи нощните събуждания. Освен това той може да засили хъркането и да задълбочи сънната апнея. В случай, че пиете сънотворни не бива да ги приемате с алкохол, тъй като това може да доведе до загуба на съзнание за известно време.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 4.7 / 5. Брой гласове: 16

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари