сън

Нощният сън е сложен физиологичен процес, при който организмът се обновява и се зарежда с енергия. С оглед на изключителната му важност за здравето ще му отдадем нужното внимание в настоящата статия. Не я пропускайте, за да обогатите знанията си за сънните процеси и да разберете как да си осигурите крепък и спокоен сън през цялата нощ.

Кои са фазите на съня?

Сънят възниква в резултат на естествените цикли на активност в мозъка. Преминава през две основни фази:

  • сън с бавно движение на очите, наричан още „бавен сън“ (на английски NREM-сън). Той се състои от четири етапа.
  • сън с бързо движение на очите, познат като „бърз сън“ (на английски REM-сън).

По време на съня фазите на „бърз“ и „бавен“ сън последователно се редуват. Обикновено сънят започва с бавна фаза на движение на очите, след което преминава във кратка фаза на бързо движение на очите. По правило човек започва да сънува по време на фазата с бързо движение на очите.

Под пълен цикъл на съня се разбира редуване на последователни етапи на сън с бавни движения на очите и последваща фаза с бързо движение на очите. След преминаване на този цикъл всичко започва отначало.

Какво представлява фазата на сън с бавни движения на очите?

Както вече споменахме, фазата на сън с бавни движения на очите се осъществява на четири етапа. Всеки етап е с продължителност от 5 до 15 минути. С помощта на полисомнография специалистите изследват всички етапи на съня и проследяват нарушенията на основните жизнени показатели по време на сън.

Етап 1

По време на този етап очите са затворени. Наблюдават се леки, неволни мускулни потрепвания, наречени миоклонус. Спящият може лесно да се събуди от шум или други стимули около него. Ако прекъсне съня си, ще му се стори, че изобщо не е мигвал.

Етап 2

Това е етапът на лекия сън, по време на който полисомнографията отчита повтарящи се пикове на положителни или отрицателни вълни. Вълните показват периодите на принудително потрепване на мускулите в съчетание с тяхното отпускане. Сърдечният ритъм се забавя, температурата на тялото пада. По този начин тялото се подготвя за дълбок сън.

Етап 3

Етап на дълбокия сън.

Етап 4

Този етап е от особено значение. Нарича се още етап на „бавния сън“ или „делта-сън“. В случай че спящият се събуди, в първите няколко минути може да се почувства дезориентиран.

По време на дълбок сън с бавно движение на очите организмът възстановява и регенерира тъкани, изгражда кости и мускулатура, укрепва имунната система.

Какво се случва по време на фазата на сън с бързи движения на очите?

Обикновено сънят с бързи движения на очите започва 90 минути след началото на съня. Времетраенето на първия етап на съня с бързи движения на очите е около 10 минути. Продължителността постепенно се увеличава в следващите етапи и на последния етап може да е до 60 минути. Полисомнографията показва, че показателите на електроенцефалограма (ЕЕГ) по време на бързия сън са подобни на тази в период на бодърстване.

По време на фазата на съня с бързи движения на очите при хора, които не страдат от нарушения в съня, сърдечният ритъм и дишането се учестяват и стават хаотични. Очите се движат много бързо и в различни посоки.

Човек сънува именно във фазата на бързия сън. Сънищата са резултат едновременно на повишена мозъчна активност и парализа на голяма част от мускулните групи. Ето защо тази фаза се нарича парадоксален или бърз сън.

Процентът на фазата на бърз сън е много по-висок в ранна детска възраст. При възрастни и юноши процентът на бърз сън значително намалява. Данните нееднозначно го потвърждават. При новородените фазата на бързия сън заема до 50% от общия сън, докато при възрастните тя е около 20%.

От колко часа сън се нуждаем на денонощие?

Потребността от сън до голяма степен зависи от възрастта. Новородените могат да спят 16-18 часа на денонощие, подрастващите – средно по 9 часа, а повечето възрастни – около 7-8 часа.

Най-доброто природно средство за здравословен сън

Специалистите не спират да напомнят, че липсата на достатъчно сън се отразява негативно както на физическото, така и на психическото здраве. Именно поради това приканват страдащите от нарушения на съня своевременно да предприемат мерки, за да нормализират сънните процеси. Прекрасно допълнение към стратегиите срещу безсъние е Виватонин Лека Нощ/Vivatonin® Good Night. Този 100% натурален продукт е иновативно съчетание от естествения хармонизатор на съня мелатонин и екстрактът от Валериана, който е със силно успокоителен ефект. Активните вещества действат в пълен синхрон и взаимно усилват своето действие. В резултат на перфектното взаимодействие между съставките Виватонин Лека Нощ снема натрупаното безпокойство и благоприятства здравословния сън. Улеснява заспиването, разрежда събужданията през нощта и удължава продължителността на съня.

За постигане на оптимален ефект се препоръчва Виватонин Лека Нощ да се приема редовно и продължително време по 1 капсула вечер 30-60 минути преди сън. Дълговременната употреба не крие риск за здравето поради изцяло природния произход на съставките.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 4.7 / 5. Брой гласове: 17

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари