тревожност

Когато ни спохожда често безсъние, трябва да помислим дали не страдаме от постоянна тревожност. Това състояние разстройва съня и сериозно влошава качеството ни на живот. Как да си помогнем?

Психически разстройства като тревожност обикновено се дължат на редица фактори

Освен на заобикалящата ни среда, те могат да бъдат и медицински или генетични фактори. При тревожност причините се крият и в промени в химичните реакции в мозъка или злоупотреби с някои субстанции. Обикновено, поява на тревожност, пораждаща безсъние, е отговор на организма на външни фактори. В много случаи е и плод на негативни самовнушения и очаквания за “най-лошото”.

Фактори на заобикалящата среда, предизвикващи тревожност и безсъние

  • травма от събития и мъчителни спомени
  • стресиращи изживявания в брачния живот, развод, раздори между приятели и близки
  • стрес в службата, училището
  • стрес от финансово естество
  • недостиг на кислород, пребиваване в лошо проветрени помещения, висока надморска височина и др.

Медицински фактори, предизвикващи тревожност, придружена от безсъние

Тревожността често се проявява като симптом на медицински състояния като анемия, астма, инфекции и сърдечно-съдови проблеми. Основните медицински фактори, които я предизвикват са:

• стрес от заболяване
• странични ефекти от приемани лекарствени средства

Генетични фактори за поява на тревожност и безсъние

Много учени предполагат, че семейна обремененост увеличава риска и предполага сериозна предразположеност към тревоги и депресивни състояния.

Злоупотреба с различни субстанции, активиращи усещания за тревога

Изчислено е, че около половината от пациентите, които търсят медицинска помощ за лечение на тревоги, страдат от алкохолна или медикаментозна зависимост. Освен това тревожността се появява и като резултат от употребата на незаконни субстанции или като абстинентен синдром.

Мозъчни химични реакции, засилващи тревожността

Проучвания показват, че хора с анормални нива на някои мозъчни невротрансмитери е по-вероятно да страдат от генерализирано тревожно разстройство. Променените концентрации на тези медиатори водят до влошаване на дейността им, а процесите в мозъка губят координираността си. Той реагира по неправилен начин на някои ситуации и като краен ефект се наблюдава появата на тревожност.

Симптомите на невроза, тревожност и безсъние са най-показателните маркери, вървящи ръка за ръка с редовното измъчване от кошмари

Това доказва проведено от скандинавски учени изследване. Те откриват ясна връзка между нощните кошмари, воденето на нормален живот и пълноценното му изживяване.

Кошмарите се определят като последователни, повтарящи се визуални сънища, които изглеждат силно реалистични и предизвикват събуждане и загуба на съня. В крайна сметка водят до поява на редица негативни емоции, включително тревожност, ужас и силен стрес. Учените, провели споменатото изследване, установили, че 30% от изследваните пациенти със сериозни симптоми на невроза отбелязали, че редовно сънуват кошмари. Подобен резултат дали и 20% от тези, които често страдали от безсъние. Така те направили откритието, че най-сериозните рискови фактори за чести кошмарни сънища са безсънието, напрежението и негативното отношение към себе си и околните.

В заключение се споменава, че кошмарите биха могли да се разглеждат като ранни индикатори на депресия, неврози и други неврологични разстройства.

Специалистите определят безсънието като корена на множество психични проблеми, лишаващи милиони хора от облагородяващото действие на спокойния пълноценен сън.

Как да овладеем проявите на тревога и мъчително безсъние?

Тревожността сама по себе си е притеснително състояние, към което трябва да се подходи сериозно. А още по-негативно влияние върху психическото и физическото ни здраве има комбинацията между тревожност и безсъние.

Добрата новина е, че съществуват ефикасни природни продукти с добра поносимост. Те повлияват пристъпите на тревожност и безсъние, без да проявяват странични ефекти. Такъв продукт е Виватонин Лека Нощ/Vivatonin® Good Night.

Безсънието и тревожността са състояния, към премахването на които е насочено изцяло действието на природния продукт Виватонин Лека Нощ. Неговата комбинация от активни съставки мелатонин и Валериана, осигурява благоприятен ефект върху нервната система. Активните му съставки са добре проучени, с доказано действие по отношение на заспиването и поддържането на спокойния сън. Приемът му води до намаляване на стреса и тревожността и подобрява съня и настроението. Виватонин Лека Нощ е правилният избор за всеки човек, страдащи от тревожност, депресивни състояние и произлизащото от тях мъчително безсъние.

Виватонин Лека Нощ се дозира по 1 капсула 30 до 60 минути преди сън. Продуктът не води до привикване, няма негативни ефекти и може да се приема продължително време.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 4.9 / 5. Брой гласове: 18

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
2 Коментарa
Най-стари
Най-нови Най-оценени
Вградени отзиви
Вижте всички коментари
Katerina Mixova
Katerina Mixova
28.03.2019 17:44

Mnogo pomaga i uspokoqva!

Екип Виватонин
Админ
Екип Виватонин
01.04.2019 8:50
Отговор на   Katerina Mixova

Здравейте, г-жо Михова,
Благодарим Ви за позитивното мнение за Виватонин 🙂