тревожно разстройство

Когато стресът се превърне в основен и неизбежен компонент от живота ни, често се сблъскваме и с последствията, до които той води. Постепенно и неусетно те прогресират до тревожност, от която не можем да се освободим преди да усвоим необходимите техники за справяне със стреса. Крайният етап, при който натрупаният стрес предизвиква непреодолима тревожност е известен като генерализирано тревожно разстройство. Настъпването му има пагубно влияние върху спането и винаги води до нарушения на съня, до трудно заспиване и най-вече до безсъние. В настоящата статия ще разгледаме подробно порочния кръг на стреса, тревогите и безсънието.

Какво е генерализирано тревожно разстройство?

Както споменахме, психическото напрежение, което забързаният живот в наши дни предизвиква, води до тревожност, с която е почти невъзможно да се справим сами. Тя намалява нашата производителност през деня и затруднява набавянето на пълноценен и спокоен сън през нощта. Когато всички тези оплаквания са налице едновременно се говори за наличие на генерализирано тревожно разстройство. Състоянието се среща при поне 5% от хората, повечето от които са жени. Проявява се в различни форми, като най-често се регистрират случаи на обсесивно-компулсивно разстройство и на паническо разстройство.

Тревожно разстройство – симптоми

Генерализираното тревожно разстройство обикновено е налице за периоди от минимум 6 месеца, през които засегнатите са жертва на някои характерни симптоми, макар и да ги усещат с индивидуална тежест. Сред типичните за тревожно разстройство симптоми се открояват:

– хронична умора

– отпадналост

– безпокойство и усещане, че човек се намира “на ръба”

– лошо настроение

– трудно концентриране на вниманието

Най-характерният симптом обаче е един и това е безсънието.

Порочният кръг Стрес – Тревожност – Безсъние

Връзката между тези състояния не е случайна. Натрупването на стрес естествено води до повишена тревожност. Тя от своя страна провокира разстройство в процесите, регулиращи състоянието, известно като “на щрек”. Това е състояние, което се е развило у нас еволюционно като метод, с който да се поддържаме будни и в съзнание, за да можем да реагираме адекватно при опасност и да се защитим. Има огромни ползи от това да бъдем нащрек, когато се налага, но при тревожно разстройство регулацията на това състояние е нарушена, което води до трудно заспиване и съответно до безсъние. Това е причината безсъние да бъде най-характерният симптом при генерализирано тревожно разстройство.

Продължителното лишаване от спокоен сън, известно като хронично безсъние или инсомния, от своя страна затруднява справянето със стреса и затваря порочния цикъл Стрес – Тревожност – Безсъние.

За успешно справяне с тревожното разстройство и безсънието

За преодоляване на този комплексен проблем е необходимо да се действа в две посоки:

– намаляване на тревожността

– улесняване на заспиването и осигуряване на пълноценен сън

Двете условия може да се изпълнят с прием на природния продукт Виватонин Лека Нощ/Vivatonin® Good Night. Той предлага рационална комбинация от екстракт от валериана и мелатонин (хормон на съня). Тази комбинация се посочва от специалистите като цялостно решение при тревожност и проблеми със съня.

 

Save

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 4.9 / 5. Брой гласове: 16

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари