Хората сме различни. Едни успяват да спят повече от 8 часа на нощ, други спят по-малко, но се чувстват отпочинали. За сметка на това не са малко хората, които страдат от безсъние и проблеми със съня. И ако сред най-честите причини за безсъние са стресът, нарушения в хормоналния баланс, работата на смени или прекаляването с кофеиновите напитки и алкохола, то съществуват и други, съвсем неочаквани причини за проблеми със съня.

Три неподозирани причини за безсъние

Несъзнателно нарушаване на биологичния часовник

Будуване до късно вечер в петък и събота, както и спането до късно през почивните дни след натоварената работна седмица е възможно да доведат до нарушение на биологичния часовник и циркадните ритми, което от своя страна да причини проблеми със съня. Така, дори когато човек си легне рано в неделя вечерта, тялото не е подготвено за сън и вероятността от усещане за недоспиване се увеличава драстично.

Неподходяща температура в спалното помещение

Неподходящата температура в спалното помещение е предпоставка за влошаване качеството на съня. Обикновено тялото няма нужда от прекалено висока температура по време на сън. А особено през студените месеци много хора не се съобразяват с това и спят в помещения с твърде висока температура. Така се нарушава сънят и най-вече дълбоката му фаза и може неочаквано да се стигне до безсъние.
Оптималната температура на помещението по време на сън се препоръчва да не надвишава 15° – 19°C.

Тревожни мисли за липсата на достатъчно сън

При различните хора причините за безсъние могат да бъдат различни. Но когато самият проблем вече е налице, тревожните мисли относно липсата на достатъчно сън и вероятните причини за това могат да влошат значително проблема.
Тревогата, която хората изпитват, когато не могат да заспят, е сериозна предпоставка за хронично безсъние, твърдят шведски специалисти.

Как да подобрим качеството на съня?

За по-пълноценен и по-качествен сън човек има нужда от определени условия като удобно легло и възглавница, подходяща температура в помещението, лека храна преди сън, както и ограничаване на стреса и прилагане на специални техники и медитация за спокоен сън. Но за добрия сън от най-голямо значение е освобождаването на мелатонин в точния момент. Когато съществуват определени фактори, които потискат освобождаването на мелатонин в организма, е препоръчително той да се приема допълнително чрез природни средства непосредствено преди лягане.

Виватонин Лека Нощ/Vivatonin® Good Night е предпочитано натурално средство срещу тревожност и безсъние, защото съчетава в себе си оптимални количества мелатонин и висококачествен стандартизиран екстракт от Валериана. Приемът на Виватонин Лека Нощ помага да се ограничи нервното напрежение, да се постигне лесно заспиване, както и лек и спокоен сън през цялата нощ.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 4.8 / 5. Брой гласове: 19

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари