трудно заспиване

Нощите на мнозина се превръщат в кошмар, породен от трудно заспиване. Когато спокойният сън се превърне в мираж – какво помага?

Счита се, че около една трета от живота ни преминава в сън

За да могат тялото и съзнанието да работят добре, те трябва и да отпочиват добре. Именно затова, лишаването от пълноценен сън има както физически, така и емоционални последствия.

Тези последствия се проявяват най-отчетливо при хората, често спохождани от трудно заспиване и непълноценен сън. За всички тях е ясно колко трудно е да се преодолее хроничното недоспиване.

Причините за проблемите със съня много често са психологически. Нервното напрежение и тревожност се завръщат в съзнанието ни вечер, когато сме сами с мислите си. Именно тези фактори се посочват от специалистите като основни пречки пред нормалното заспиване. Освен това, ефектът от тях има свойството да се натрупва. Колкото повече човек се опитва да превъзмогне тревогите и нервността, толкова по-силно те го връхлитат нощем.

Биологичната активност на организма е различна при отделните хора и в различните фази на денонощието. Ритъмът на живот и разпределянето на дневните задачи и активности, в пряка степен определя синхрона между биологичната активност и цикъла сън-бодърстване.

Проблемите, предизвикващи трудно заспиване, се проявяват по разнообразни начини

Една от формите им на изява е т.н. синдром на отложената фаза на заспиване. Той се разглежда като разстройство на циркадните ритми, изразяващо се с трудно заспиване, продължителен период на нощно бодърстване и трудности със събуждането.

Подобни прояви имат и т.нар. джет лаг състояния и работата на смени. За разлика от тях, при въпросния синдром ситуацията се запазва продължително време и проблемите със заспиването стават хронични.

Синдром на отложена фаза на заспиване се появява, когато естественият биологичен часовник се десинхронизира. Причината не е в смяна на часовите зони или в заобикалящата среда. По-скоро способността за заспиване се отлага по-напред в нощта, съпоставена с тази на нормално заспиващите хора. Това оказва негативно влияние върху изградената връзка между всички ежедневни навици и качеството на живот.

Проблемът „трудно заспиване“ засяга предимно тинейджъри и млади хора

Много от тях определят състоянието си като невъзможност за заспиване или много трудно заспиване, последвано от некачествен сън. Учените са на мнение, че страдащите са запазили склонността си към сън, но са развили затрудняваща собствения им организъм зависимост. Тя се изразява в разминаване между цикъла сън-бодърстване и собствения биологичен часовник.

Като “сови” се означават хората, които са активни нощем. При част от тях, нощното бодърстване е наложено от служебни и други задължения. При останалите обаче, е физиологично индуцирано състояние, породено от трудно заспиване, чести събуждания, натрупано психическо напрежение и тревоги. Будните нощи на хората, които поради безсъние се активизират вечер, се свързват с проблеми в синтеза на “нощния” хормон мелатонин. Той подпомага заспиването и качеството на съня. Мелатонин се синтезира в мозъка вечер, под действието на сигнали от ретината, отделящи се на тъмно. Когато нещо във веригата се обърка, сънят се разстройва и засегнатият принудително се превръща в “сова”.

Проучване, проведено сред будуващи нощем хора и спящи нормално, показва, че “совите”, показват по-висок риск от метаболитен синдром, диабет, висок холестерол и атеросклероза. Заключението е, че това се дължи на тенденцията нощно активните хора да страдат от непълноценен сън. В допълнение на това, те имат и вредни навици като тютюнопушене, обилни нощни хранения и обездвижване. Имайки предвид, че сред “совите” има голям брой млади хора, проблемът се счита за обществено значим.

За да се нормализира състоянието на страдащите от трудно заспиване е необходимо хармонизиране на биологичния часовник и активността на организма

Природата не обръща гръб, когато я търсим за помощ. Виватонин Лека Нощ/Vivatonin® Good Night е подходящото средство при разстройство на съня, трудно заспиване и произтичащите от тях проблеми. С приема на природния продукт ще си осигурите достатъчно количество мелатонин – главния регулатор на съня и биологичния часовник. В допълнение, в състава на Виватонин Лека Нощ е включен стандартизиран екстракт от Валериана, който увеличава продължителността и качеството на съня. Оптималните количества мелатонин и Валериана в състава на Виватонин Лека Нощ го правят идеалното средство за успокояване на нервната система и улесняване на заспиването. С приема на 1 капсула вечер, 30 до 60 минути преди сън, си осигурявате пълноценност на съня и повишаване качеството на живота. Продуктът няма странични ефекти и не води до привикване.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 4.6 / 5. Брой гласове: 19

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари