проблеми със съня

Нарушенията на съня най-често се свързват с наличието на тревожност и хроничен стрес, хормонални нарушения, неврологични проблеми, непълноценно и неправилно хранене, злоупотреба с алкохол и кофеинови напитки. Защо обаче учените са категорични, че тютюнопушенето нерядко се оказва сериозна предпоставка за проблеми със съня?

Тютюнопушене – защо се свързва с проблеми със съня?

Експертите са категорични, че при пушачите се наблюдава по-ниско качество на съня в сравнение с непушачите. Ефектът от употребата на тютюневи изделия върху съня се изразява в по-кратък и неспокоен сън, чести събуждания през нощта и като цяло нарушение в циркадните ритми. Освен това пушачите са по-предразположени към хъркане и са застрашени от развитие на сънна апнея.

Установено е, че пушенето до два часа преди сън затруднява заспиването, защото никотинът влияе негативно на цикъла сън-бодърстване. А на сутринта е много вероятно пушачите да се чувстват недостатъчно отпочинали.
Вредният ефект от вдишването на цигарен дим се дължи основно на съдържащите се в цигарите токсични химикали и тежки метали. Но проблемите със съня се дължат главно и основно на една конкретна съставка в цигарите – никотина.

Учените са на мнение, че подобно на кофеина, никотинът е стимулант, който във високи дози или употребяван непосредствено преди сън влияе негативно на качеството на съня. Последващият ефект от никотина се изразява в това, че „краде“ средно по 1.2 минути от съня с всяка изпушена цигара, смятат учени от университета във Флорида.

Решение при проблеми със съня, провокирани от тютюнопушене

Отказването от вредния навик може да бъде една сериозна стъпка към подобряване на качеството и продължителността на съня. Но негативните последствия от тютюнопушенето понякога са по-трайни и времето за възстановяване изисква повече време и усилия.

От друга страна, когато са налице проблеми със съня, е препоръчително да се приемат натурални средства с доказан благоприятен ефект. Виватонин Лека Нощ/Vivatonin® Good Night е един изцяло природен продукт с позитивен ефект при нарушения на съня и безсъние.

Мелатонинът, който е една от основните съставки в продукта, освен че улеснява заспиването, е и един от най-мощните антиоксиданти. Той преминава през кръвно-мозъчната бариера и предпазва клетките от негативното въздействие на свободните радикали. Другата активна съставка е екстракт от Валериана. Тя усилва ефекта на мелатонина, премахва нервното напрежение и стреса и също благоприятства заспиването.

Виватонин Лека Нощ е природен продукт, който отлично повлиява всякакви проблеми със съня и не предизвиква привикване. Приема се по 1 капсула дневно от 30 до 60 минути преди обичайното време за заспиване и съдейства за възстановяване на здравия и спокоен сън.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 4.7 / 5. Брой гласове: 18

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари