Хидратация качество на съня

Учени смятат, че достатъчната хидратация през деня може да се отрази благоприятно за по-добро качество на съня през нощта. Питейната вода представлява 60% от човешкия организъм и участва в редица функции – от растежа на клетките до отстраняването на отпадни продукти от тялото. Въпреки че пиенето на твърде много течности непосредствено преди лягане може да наруши съня, приемът на достатъчно вода през деня оказва благоприятен ефект върху нощната отмора.

Повече за проучването

Учените предполагат връзка между нивата на хидратация на организма и часовете, предвидени за нощна отмора. Резултатите от голямо проучване, публикувано в списание „Sleep“ през февруари 2019-та година, показват, че в група от над 20 000 възрастни американци и китайци, тези, които спят по-малко от 6 часа през нощта имат по-лоша хидратация. За сравнение участниците, които спят по 8 часа или повече са показали по-добър статус на хидратация (за измерването учените са анализирали проби от урина). Изводът на изследователският екип е, че добрата хидратация и качеството на съня вероятно са свързани.

Тези данни са подкрепени от друго проучване, което установява, че произвежданият от тялото хормон вазопресин помага за предотвратяване на дехидратацията по време на сън чрез подобряване на абсорбцията на вода в бъбреците. Освобождаването на вазопресин се увеличава в по-напредналите фази на съня, за да подпомогне поддържането на добра хидратация, когато приемът на вода е невъзможен. Изводът на изследователите е, че по-кратката продължителност на съня всъщност може да допринесе за дехидратация на организма.

Възможно ли е недостатъчната хидратация да е причина за влошено качество на съня?

Дехидратацията на организма може да е причина за симптоми, причиняващи дискомфорт, които могат да нарушат качествената нощна отмора. Такива са:

  • Мускулни крампи
  • Главоболие
  • Сухота в устата

Мускулните крампи могат да бъдат симптом на дехидратация. Болезнено стягане в мускулатурата на прасеца или стъпалото може да затрудни заспиването или да е причина за събуждане през нощта. Има данни, че недостатъчният прием на вода влошава симптомите и честотата на мигренозните атаки. Те от своя страна често водят до мъчително безсъние, ако главоболието не се овладее своевременно с помощта на подходящи средства, например Мигренон/Migrenon®. Още една причина за нарушаване на съня е чувството на жажда и сухота в устата, което се появява при недостатъчен прием на вода.

Гарантирайте си качествена нощна отмора с помощта на…

Виватонин Лека Нощ/Vivatonin® Good Night – дългосрочно решение на мъчителното безсъние. Ефектът на този изцяло природен продукт се дължи на рационална комбинация от екстракт от Валериана и мелатонин с благоприятно въздействие върху нервната система и съня. Двете съставки взаимно подсилват действието си, а резултатът е:

  • Улеснено заспиване
  • Регулиране на вътрешния циркаден ритъм
  • Повишена продължителност и качество на съня
  • Сваляне на нервното напрежение и тревожността

Приемът на продукта допринася за сутрешна бодрост, свежест и висока концентрация на следващия ден. Приема се по 1 капсула вечер, 30-60 минути преди сън. Натуралното средство е безопасна алтернатива на сънотворните медикаменти, като се отличава с липса на странични ефекти и не води до привикване. Предназначено е за дълготрайно преодоляване на нарушенията на съня.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари