безсъние

Всеизвестно е, че с напредване на възрастта часовете, които хората отделят за сън, значително намаляват. Така, ако бебето се нуждае от 14-16 часа сън дневно, а младите – от 7-8, на възрастните са им достатъчни понякога и само 5 часа, за да отпочинат. Често обаче повтарящо се нощ след нощ безсъние не им позволява да възстановят жизнените си сили и да посрещнат с усмивка предизвикателствата на новия ден. Това мъчително състояние, познато в медицинските среди като инсомния, не само че влошава качеството на живот на засегнатите, но и крие неподозирани последици за здравето им.

Последици от хроничното безсъние

Безсънието влияе на чревната флора

Учени от университета в Упсала (Швеция) установяват, че продължителната липса на сън повлиява неблагоприятно на разнообразието на чревните бактерии, а оттам и на метаболитните функции. Нарушеният баланс на чревната флора крие редица рискове за общото здравословна състояние на засегнатите като развитие на инсулинова резистентност, недобро усвояване на хранителните вещества, напълняване и намален имунитет.

Безсънието е предпоставка за развитие на диабет

Редица изследвания доказват, че хроничното недоспиване увеличава риска от появата на диабет, тъй като значително намалява способността на организма да усвоява глюкоза. Потенциално застрашени от този проблем са възрастните хора и страдащите от наднормено тегло.

Безсънието застрашава здравето на сърцето

Клиничната практика сочи, че инсомнията е основен “враг” на сърцето. Хроничната липса на сън предизвиква повишаване на артериалното налягане и е предпоставка за развитие на хипертония и сърдечно-съдови заболявания.

Безсънието води и до загуба на памет

Нарушеният сън предизвиква не само резки промени в настроението, липса на концентрация и нарушена координация, а и загуба на памет. Това епизодично състояние обаче не бива да се бърка със старческа деменция и да внася допълнително безпокойство в засегнатия и неговите близки. Достатъчно е да се предприемат своевременни мерки за нормализиране на съня, за да се възкресят изгубените спомени.

Предотвратете последствията от безсънието с Виватонин Лека Нощ/Vivatonin® Good Night

Природният продукт Виватонин Лека Нощ е специално създаден с грижа към хората, страдащи от мъчително безсъние и обхваща широк спектър от проблеми със съня. Той съдържа високи количества натурални съставки с доказан ефект върху съня и нервната система – мелатонин и екстракт от корени на Валериана.
Виватонин Лека Нощ улеснява заспиването, удължава продължителността на съня и намалява честотата на събужданията през нощта. За разлика от сънотворните средства Виватонин Лека Нощ не предизвиква зависимост и не се натрупва в организма.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 4.6 / 5. Брой гласове: 18

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари