циркадни ритми

Специалисти и учени години наред изследват въздействието на циркадните ритми върху живота на човек и най-вече върху нормалното протичане на цикъла сън-бодърстване, който поддържа кръговрата на живота. Те подчертават значимостта на тези биологични ритми за живота и съществуването на всяко живо същество на планетата. Ето обаче какво е значението им за процесите на съня.

Как циркадните ритми въздействат на цикъла сън-бодърстване?

В действителност естествената светлината въздейства на човешкия организъм на ниво митохондрии и по този начин се изпращат сигнали до мозъка и тялото за това кога е най-подходящото време за сън и кога е време човек да се разбуди и да започне активната част от деня.

Всеки един процес в човешкия организъм е свързан с многобройни реакции, в които участват редица гени, хормони и химични вещества. Те работят в синхрон, за да могат да се осъществят тези процеси. От друга страна всяка клетка е „препрограмирана“ да се активира или деактивира в зависимост от 24-часовите циркадни ритми, които следваме в ритъма на нашето ежедневие.

Циркадните ритми са отговорни за контролираното освобождаване на мелатонин, който от своя страна стимулира заспиването и контролира процесите на съня. Същевременно обаче се изпращат и други сигнали до мозъка, които намаляват тонуса на мускулатурата и подсигуряват спокойствието по време на сън. Накратко това е начинът на действие на циркадните ритми – да „дирижират“ каскада от промени в човешкият организъм в зависимост от това дали е ден или нощ.

Как се стига до нарушаване на циркадните ритми и влошаване на качеството на съня?

Преди да бъде измислено изкуственото осветление, хората са били по-близо до естествените ритми на вселената. Днес обаче, под въздействието на обилно излагане на изкуствена светлина (включително и синята светлина от електронните устройства) в неподходящо време от денонощието, човек все повече се отдалечава от нормалните природни процеси. А тяхна основна цел е да регулират съня и будуването на всеки жив организъм на Земята спрямо циклите на деня и нощта. Оттук идват и значителна част от проблемите със съня, които застигат все повече хора.

Как да последваме естествените циркадни ритми и да възстановим качеството на съня си?

Универсално решение при голяма част от проблемите със съня е природният продукт Виватонин Лека Нощ/Vivatonin® Good Night. Начинът на действие на продукта е насочен към улесняване на заспиването, намаляване на нощните събуждания, повишаване на продължителността на съня и успокояване на нервното напрежение и стреса. Т.е. способства всячески за постигане на дълбок и продължителен сън, който да гарантира качествено наспиване и добро настроение и жизненост след събуждане на сутринта. Всички тези благотворни ефекти са изцяло заслуга на правилните количества на двете натурални активни съставки – мелатонин и екстракт от корени на Валериана.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 4.5 / 5. Брой гласове: 19

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари