безсъние

Изхождайки от предположението, че сънят на децата трябва да бъде изследван в семеен контекст, учени от университета в Базел и Уоруик заключават, че мъчителното безсъние при майката има отношение към лошия сън на нейните рожби. Нека узнаем как са достигнали до този извод, намерил място на страниците на сп. Sleep Medicine.

По какъв начин изследователите установяват, че безсънието при майката е тясно свързано с неспокойния сън при малчуганите?

Изненадващият извод е базиран на изследване, проведено сред 191 здрави деца на възраст между 7 и 12 години, които посещават държавни училища. За целите на експеримента родителите на малките доброволци били помолени да попълват два въпросника. Първият дава възможност на учените да оценят навиците на сън на децата, а вторият – да разберат дали родителите проявяват симптоми на безсъние. На децата е направена енцефалограма в собствения им дом през нощта, за да се оцени обективно качеството на съня. Въз основа на данните от енцефалограмата се установява, че майчиното безсъние оказва пряко негативно влияние върху съня на децата. Малчуганите заспиват по-трудно и не се радват на дълбок сън. Ситуацията допълнително се утежнява, когато към безсънието на майката се прибави и това на бащата. Тогава мъниците имат неспокоен сън, прекъсван от чести нощни събуждания, и са прекалено сънливи през деня. Важен факт, който трябва да се отбележи, е, че наблюденията на родителите за съня на децата не се припокрива с резултатите от енцефалограмата. Според изследователите разминаването се дължи на това, че безсънието при родителите нарушава възприятието им за емоционални и поведенчески проблеми при децата, възникнали в резултат от нарушения в съня.

Авторите на изследването все още не разполагат с категоричен отговор на въпроса защо безсънието при майката се отразява пряко на децата. Засега надделява предположението, че това се дължи на факта, че те прекарват значително повече време с малчуганите от бащите. Изследователите не отхвърлят и възможността лошият сън при децата да е генетично обусловен. Те наблягат също, че децата са склонни да копират погрешните навици на възрастните преди сън. Ето защо приканват родителите незабавно да изкоренят вредните привички и да потърсят начин за преодоляване на безсънието.

Най-доброто природно средство с доказан ефект срещу безсъние

Като изхождат от изследването на своите чуждестранни колеги, видни български специалисти по медицина на съня, препоръчват на родителите, които страдат от нарушения в съня, да ги преодолеят с помощта на Виватонин Лека Нощ/Vivatonin® Good Night. Този изцяло природен продукт представлява уникална комбинация от естествения психичен хармонизатор на съня мелатонин и една от най-ефикасните билки против безсъние Валериана. Благодарение на силно изразения си хипнотичен ефект „хормонът на съня“ подпомага заспиването, намалява честотата на нощните събуждания и подобрява качеството на съня. Високопречистеният екстракт от Валериана мощно допълва действието на мелатонина, като премахва основните пречки по пътя към царството на Морфей – стресът и нервното напрежение. Клинични изследвания доказват, че редовният и продължителен прием на Виватонин Лека Нощ по 1 капсула вечер 30-60 минути преди лягане, спомага за крепкия и възстановителен сън. Дълговременната употреба не крие риск от нежелани ефекти поради 100% природния произход на активните съставки.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 4.8 / 5. Брой гласове: 19

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари