При липса на сън страда всяка клетка от нашето тяло. В резултат се стига до промени, които водят до нарушаване на правилното функциониране на гените. Това съобщават учени от Интегралния геномен център към Лозанския университет в Швейцария по време на Първия международен симпозиум по нарушения на съня. Престижният научен форум е организиран съвместно от фондация „Рамон Аресес“ и Института за изследване на съня (ИИС) в края на месец януари 2018 г. в Мадрид.

Как липсата на сън води до генни мутации?

„В научната общност широко е застъпен въпросът „как гените влияят на съня“. За това как сънят или по-точно липсата на сън въздейства и променя парченцата, изграждащи нашите ДНК молекули, които определят начина, по който организмът функционира обаче, се знае твърде малко“, отбелязва Диего Гарсия-Борегеро, директор на ИИС и отговорник за научната програма на престижното събитие. В този ред на мисли той приветства хипотезата на швейцарските учени, че последствията от непълноценния сън върху най-малките функционални единици за наследственост, са много по-големи, отколкото се предполага досега. След дълга лабораторна работа Пол Франкен, автор на изследването, и членовете на екипа му установяват, че безсънието променя функциите на ACOT1 гена. Именно тази мутация повишава риска от развитие на психични заболявания и метаболитни нарушения като диабет тип 2. Причината е, че при хронично прекъсване на съня невроните (структурни единици на нервната система) произвеждат метаболити. Те се натрупват в междуневронното пространство и действат токсично. „Колкото по-дълго будуват, страдащите от липса на сън, толкова повече се увеличава количеството на токсични метаболити в организма“, категоричен е Пол Франкен. Като естествено продължение на неготово изследване е проучване на учени от престижното Медицинско училище на Харвард, според което разстройствата на съня при децата крият риск от затлъстяване, необратими промени в мозъка и предразположеност към употреба на наркотици в по-късен етап от живота им.

Мощно натурално средство за предотвратяване на последствията от липсата на сън

Потенциалната опасност за здравето, която грози страдащите от липса на сън, налага предприемането на спешни мерки. Виватонин Лека Нощ/Vivatonin® Good Night e пръв избор на специалистите при безсъние, породено от стрес, тревожност и неврози. Природният продукт е предпочитан поради своята високоефективна комбинация от натурални съставки. Двойното допълващо действие на естествения психичен хармонизатор мелатонин и стандартизирания екстракт от Валериана осигурява крепък и продължителен сън, като премахва натрупаното нервно напрежение, улеснява заспиването и намалява честотата на събужданията през нощта. Виватонин Лека Нощ има удобен прием – по 1 капсула, 30-60 минути преди сън, икономически изгоден е и е напълно безопасен при продължителна употреба.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 4.7 / 5. Брой гласове: 16

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари