смяна на времето

При много хора смяната на времето и преминаването от зимно към лятно часово време, както и обратното, оказва негативно въздействие върху качеството на съня. Преместването на стрелките с един час напред в действителност намалява съня с един час в деня на смяната, но за съжаление може да окаже и по-дългосрочни негативни последствия за качеството на съня.

Как смяната на зимно с лятно часово време влияе на съня?

Освен намалена продуктивност и умора, преминаването към лятно часово време се отразява особено негативно и на съня и по конкретно върху циркадните ритми и биологичния ни часовник. Секрецията на мелатонин – хормонът на съня, обикновено достига своя пик вечер като нивата постепенно намаляват с приближаване на утринните часове. Излагането на светлина до известна степен потиска освобождаването на хормона, отговорен за качеството на съня, но от голямо значение е и постоянството при циклите на сън-бодърстване. Така че дори и малка промяна, като смяна на времето с един час напред или назад, може да доведе до нарушения в съня.

Да разгледаме например ситуация, при която на един човек се налага да става всеки ден в 6 часа сутринта и това само по себе си е сериозно предизвикателство за него. При преминаване към лятно часово време ставането в 6 часа на психологическа основа за конкретния човек в действителност е 5 часа. Това е голям стрес за организма, защото циркадните ритми все още не са се настроили и не са се приспособили към тези промени.

Освен това ограничаването на съня с един час означава, че се прекъсва последният цикъл на съня, познат като REM. В този стадий се случват пикове в мозъчната активност, от които зависи паметта и способността за учене. Според специалисти REM сънят се смята също за регулатор на настроението и когнитивните функции.

Какво може да се направи при проблеми със съня вследствие на смяна на времето?

Първото нещо, което може да се направи, е да се постигне плавно регулиране на времето за заспиване и събуждане с по 15 минути дневно докато не се адаптира напълно организма към новото часово време. В допълнение към това и за по-лесно заспиване вечер е уместен приемът на природно средство на основата на мелатонин и Валериана за подобряване на съня и успокояване на нервната система. Такъв продукт е Виватонин Лека Нощ/Vivatonin® Good Night.
Виватонин Лека Нощ съдържа в оптимални количества двете най-подходящи съставки за добрия сън с проучена и клинично доказана ефективност. Мелатонин регулира биологичния часовник, а екстрактът от Валериана премахва нервното напрежение и също благоприятства заспиването.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 4.8 / 5. Брой гласове: 16

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари