Всеки човек има изграден график на съня в различните етапи от своя живот и усеща сънливост и се пробужда приблизително по едно и също време в денонощието. Това се дължи на вътрешния ни биологичен часовник, който успява да се приспособи към настоящата обстановка. Определени вътрешни или външни фактори обаче могат да повлияят на този режим, вследствие на което се появяват нежелани проблеми със съня.

Как сами предизвикваме проблеми със съня?

Графикът на съня до голяма степен зависи от сигналите, които самите ние даваме на тялото си. Ако всяка вечер отлагаме часа за заспиване и се излагаме до късно на синя светлина от електронни устройства, прекаляваме с тежки храни и алкохол или имаме непоследователен график, работим на смени или често пътуваме със самолет, както и при смяна на времето, е напълно нормално биологичният ни часовник да се разстрои и да не съумее да се приспособи към този непостоянен режим.
Така, ако се окаже, че всяка вечер си лягате след полунощ и трудно заспивате, а събуждането сутрин е истинска „борба за надмощие“ със съня, добрата новина е, че има как да възстановите добрия сън и отново да се събуждате бодри и отпочинали.

При проблеми със съня – ето как да възстановите нормалния си график!

• Нормализирайте времето за заспиване, но го направете плавно и постепенно. Ако се стремите да заспивате по-рано, имайте търпение и всяка вечер намалявайте с 10 до 15 минути времето за заспиване докато не постигнете желаната цел.

• Опитайте се да не се успивате сутрин и ставайте с първата аларма по едно и също време. Постоянството е важно за постигане на добре функциониращ график на съня.

• Не правете следобедна дрямка, дори да усещате умора и нужда за това. Следобедният сън, дори и да е кратък, нарушава желанието за сън вечер и отлага часа на заспиване.

• Избягвайте да се излагате на изкуствена светлина преди заспиване. Не едно проучване по тази тема доказва, че изкуственото осветление отлага нормалното освобождаване на мелатонин (хормон на съня) от организма и така се нарушава нормалният график на съня.

При проблеми със съня опитайте да подобрите качеството му с мелатонин

Основната функция на мелатонин е свързана с регулиране на циркадните ритми и контрол на съня. Затова при проблеми със съня е необходим допълнителен прием на мелатонин.
Оптимално количество мелатонин, в комбинация със стандартизиран екстракт от корени на Валериана, се съдържа във Виватонин Лека Нощ/Vivatonin® Good Night – изцяло природен продукт, който се препоръчва на всеки, който среща трудности при заспиване вечер, буди се през нощта или като цяло страда от непълноценен и непостоянен сън. Виватонин Лека Нощ нормализира циркадните ритми – едно от най-важните условия за качествен сън и безпроблемно заспиване.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 4.9 / 5. Брой гласове: 16

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари