При трудно заспиване

Сънят е от съществено значение за доброто здравословно състояние и поддържане на важни процеси в организма. Той допринася за способността на тялото да възстановява енергийните си запаси и подобрява сърдечните и неврологични дейности на организма.
Когато са налице проблеми със съня и трудно заспиване, това неминуемо се отразява негативно върху целия организъм.

Топ 3 причини за будуване и трудно заспиване

1. Непоследователен график на съня – ако всеки ден лягаме и ставаме по едно и също време на денонощието, това постоянство действа добре на организма и на циркадните ритми. Но ако графикът ни налага промяна във времето и продължителността на съня, това нарушава циркадните ритми и води до проблеми със съня и трудно заспиване.
Подобни проблеми най-често засягат хора, които работят на смени. Особено ако се налага редовно поемане на нощни дежурства.
Постоянството и заспиването по едно и също време вечер съдейства за регулиране на циркадните ритми. Затова хората, които работят на смени най-често страдат от трудно заспиване и други проблеми със съня.

2. Стресът в ежедневието – стресът повишава нивата на кортизол и адреналин в организма. Затова допринасят както някои стресови ситуации в живота, така и обсъждането на служебни или финансови проблеми със семейството вечер преди лягане.
Недоспиването вследствие на натрупаното нервно напрежение и стрес нарушава важни биохимични процеси в организма, води до дестабилизиране на нервната система и значително понижава защитните сили на организма. Стресът може да доведе и до проблеми от хормонален характер, които също често се свързват с проблеми със съня и безсъние, както и с много други негативни последици за здравето.

3. Използване на компютър или таблет непосредствено преди лягане – специалистите са на мнение, че ако се излагаме дълго време преди лягане на т.н. синя светлина, излъчвана от тези устройства, със сигурност ще ни споходят проблеми като трудно заспиване и често събуждане през нощта.
Светлината, която излъчват тези устройства, потиска нормалното освобождаване на хормона мелатонин. Синята светлина заблуждава мозъка, че навън е още светло и така редовното използване на електронни устройства нарушава ритъма на съня и дебалансира биологичния ни часовник.

Как да си върнем добрия сън и да победим проблеми като безсъние и трудно заспиване?

При наличие на проблеми със съня е добре да се премахне първопричината. В допълнение е важно да отбележим, че от голямо значение за качеството на съня е нормалното производство на мелатонин (хормон на съня) в организма. Когато неговата секреция е нарушена, се наблюдават проблеми като безсъние и трудно заспиване. Подобна ситуация изисква навременен прием на мелатонин. Затова, когато изпитвате трудност да заспите вечер и смятате, че се нуждаете от нещо, което да допринесе за здравия и пълноценен сън, то най-вероятно имате нужда от Виватонин Лека Нощ/Vivatonin® Good Night. Комбинацията на мелатонин с висококачествен екстракт от Валериана съдейства за по-лесно заспиване и по-качествен и продължителен сън. Натуралният състав на продукта го прави напълно безвреден и не води до пристрастяване.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 4.6 / 5. Брой гласове: 16

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари