Сън – храни

Сън – причини за нарушаването му?

Едни от основните фактори, влияещи негативно върху съня са прием на повишени количества кафе и други напитки, съдържащи кофеин, тютюнопушенето, алкохола, антидепресантите, медикаментите, употребявани при сърдечни заболявания, лягането по различно време всяка вечер, стоенето до късно пред компютъра или телевизора, обилните порции, приемани непосредствено преди сън и т.н. Може би не сте предполагали, но и консумацията на определени храни може да предизвика проблеми със съня, ако те се приемат преди лягане.

Кои са тези храни?

Фъстъци

Освен високо количество мазнини, тези ядки съдържат афлатоксини, които увеличават синтеза на жлъчен сок, вследствие на което се повишава киселинността и се нарушава храносмилането. Това от своя страна води до проблеми със съня.

Зърнени закуски

Към зърнените закуски, предлагани в магазините, обикновено се добавя високо количество захар. Консумирането й преди лягане повишава вероятността от неспокоен сън и чести събуждания през нощта.

Краставици

Зеленият зеленчук е с богато съдържание на вода. Тъй като организмът ни работи по-бавно през нощните часове консумацията им преди лягане може да доведе до подуване на корема и последващи проблеми със съня.

Кръстоцветни зеленчуци

Такива са броколите, обикновеното и брюкселското зеле, карфиола. В тях се съдържат летливи съединения, които забавят храносмилането, когато тези зеленчуци се употребяват сурови във вид на салата. Добре би било, ако не можете да се лишите от тях вечер да ги консумирате сварени. По този начин предотвратявате подуването на корема, затрудненото храносмилане и проблемите със съня.

Ябълки и круши

Тези плодове притежават безспорни здравословни качества, но съдържат фруктоза и сорбитол, които благоприятстват подуването на корема. За него спомагат и съдържащите се в ябълките и крушите фибри, които може да бъдат трудни за усвояване от организма. Други плодове, съдържащи високо количество фруктоза са динята, гроздето, пъпеша и бананите. Ако искаме да се радваме на качествен сън е добре тяхната консумация също да бъде избягвана вечер, преди лягане.

Как можем да подобрим в още по-голяма степен качеството на съня си?

За тази цел ще ни помогне Виватонин Лека Нощ/Vivatonin® Good Night – природен продукт, гарантиращ пълноценен сън нощ след нощ. Доказано е, че съставките на Виватонин Лека Нощ – мелатонин и екстракт от валериана, съкращават времето, необходимо за заспиване и намаляват честотата на досадните нощни събуждания. Резултатът е, че се събуждаме свежи и отпочинали, готови да посрещнем поредната порция предизвикателства от деня.

 

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 4.5 / 5. Брой гласове: 15

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари