храни за по-добър сън

Включването на някои храни за по-добър сън в ежедневното меню ще ви помогне по вкусен и напълно безопасен начин да преборите будните нощи. Вижте кои дарове на природата помагат за пълноценно наспиване и ги хапвайте колкото е възможно по-често.

Насладете се на качествена нощна почивка с помощта на тези храни за по-добър сън

Пълноценният сън е изключително важен за цялостното здравословно състояние. Нуждите за нощна отмора варират, но е прието, че възрастните се нуждаят средно от 7 – 9 часа качествен сън. Има много стратегии, които можете да използвате за насърчаване на доброто наспиване, включително да направите промени в диетата си.

Бадеми

Бадемите са богат източник на протеини, здравословни мазнини, калций и магнезий. Ползите на тези ядки относно пълноценното наспиване са свързани с наличието на мелатонин в състава им. Наричан още „хормон на съня“, той регулира вътрешния часовник и сигнализира на тялото да се подготви за заспиване. Магнезият също помага при безсъние, защото се счита, че този минерал намалява нивата на кортизол (хормон на стреса) и възпалението.

Банани

Бананът е отличен заместител на десертите с богато съдържание на захар. Този плод засища благодарение на изобилието от полезни въглехидрати и фибри в състава му. Оказва се, че освен вкусни бананите могат да бъдат и полезни при безсъние. Причините за това са две. Първата е, че сладкият плод е прекрасен източник на калий и магнезий – минерали, които естествено отпускат мускулите. Втората – че доставя на организма добра доза триптофан – аминокиселина, която след серия от химични реакции се трансформира в хормона на съня мелатонин.

Риба – сред най-ефективните храни за по-добър сън

Мазните риби, като сьомга, риба тон, пъстърва и скумрия, са изключително полезни. Това е така, защото са богат източник на омега-3 мастни киселини и витамин D. Тази комбинация има потенциал да подобри качеството на съня, тъй като е доказано, че и двете съставки увеличават производството на серотонин, наричан още хормон на щастието. Храните с високо съдържание на омега-3 мастни киселини помагат за намаляване на тревожността – един от най-големите врагове на съня. Затова се счита, че хапването на риба за вечеря може да улесни заспиването и да подобри качеството на съня.

Към консумацията на тези храни за здрав сън добавете прием на изцяло природен продукт с доказан ефект срещу мъчителното безсъние

Виватонин Лека Нощ/Vivatonin® Good Night е продукт за спокоен сън с изцяло натурален произход. Комбинацията на мелатонин (хормон на съня) и екстракт от лечебната билка Валериана ефективно подпомага заспиването, регулира цикъла сън-бодърстване, понижава нервното напрежение. Мелатонинът регулира биологичния часовник, намалява събужданията през нощта и подобрява качеството на съня. Биологично активните вещества, които се съдържат в билката Валериана са природен антидот срещу стреса. За пълноценен сън се препоръчва продуктът да се приема по 1 капсула вечер, 30-60 минути преди лягане. Продуктът е предназначен за дългосрочно решение при нарушения на съня и е икономически изгоден.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 2 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари