безсъние

С настъпване на летните месеци дори хората, които не страдат от безсъние, започват да изпитват трудности със заспиването. Разберете на какво се дължи това сезонно неразположение и как да се справите с него, без да прибягвате до употребата на медикаменти.

Причини за безсъние през лятото

Рязката промяна в обичайното ежедневие
Дългоочакваната лятна отпуска ни предоставя възможност напълно да се откъснем от делничната рутина. Започваме да се излежаваме до късно, да закусваме по обяд, да пием повече алкохол и енергийни напитки, да оставаме навън до малките часове на деня, да вечеряме късно… И колкото и отпускащо да ни действа, тази драстична промяна на делничния режим е вид стрес за организма. А стресът, както е добре известно, е отключващ фактор за безсъние. Ето защо не бива да ни изненадва, че попадаме в плен на инсомнията, когато си вземем няколко свободни дни през лятото.

Високите температури
Обикновено през летните нощи термометърът не пада под 26 градуса. Така оптималната температура за сън от 21º C се превръща в мираж, а горещината в основен провокиращ фактор за безсъние през настоящия сезон.

Намаленото производство на мелатонин
По време на летните месеци в нашия организъм се синтезира по-малко мелатонин от обикновено. В резултат цикълът сън-бодърстване се разстройства и на дневен ред се явяват проблемите със съня и безсънието. Специалистите по медицина на съня са категорични, че по-ниските нива на мелатонин са пряко следствие от по-голямата продължителност на деня и високите температури. „Мелатонинът „обича“ тъмнината, тъй като той се синтезира от епифизата най-активно през нощта. Когато тъмната част от денонощието е по-кратка от светлата, както е през лятото, това закономерно води до неговия недостиг. Летните жеги също са фактор, който не бива да се пренебрегва. Колкото по-горещо е навън, толкова по-висока е телесната температура, а оттам и производството на мелатонин се нарушава“, информират те.

Изпитани стратегии за справяне с безсъние през лятото

Най-добрата тактика, която можем да предприемем, за да се противопоставим на безсънието през летните месеци е, като избягваме провокиращите фактори. Това може да се случи, като:

  • се постараем да спазваме установения график за хранене и сън дори по време на отпуска и не злоупотребяване с приема алкохолни и енергийни напитки
  • поддържаме подходяща температура на въздуха в спалнята
  • си набавяме оптимални количества мелатонин

Най-ефикасното природно средство у нас с доказан ефект срещу безсъние

Видни експерти по медицина на съня у нас препоръчват Виватонин Лека Нощ/Vivatonin® Good Night за справяне с мъчителното безсъние през лятото. Този изцяло натурален продукт доставя на организма оптимално количество от естествения хармонизатор на съня мелатонин и възстановява неговия дефицит през летните месеци. В резултат цикълът сън-бодърстване се регулира, заспиването се улеснява и събужданията през нощта осезателно намаляват. За да е още по-крепък сънят, действието на мелатонина във Виватонин Лека Нощ мощно се допълва от високопречистения екстракт от Валериана. Редица клинични данни сочат, че биологично активните вещества, които се съдържат в нея са природен антидот срещу стреса. Освен това имат способността да снемат напрежението и тревожността. За постигане на оптимален ефект се препоръчва Виватонин Лека Нощ да се приема продължително време. Поради напълно естествения произход на активните съставки продуктът не крие риск от нежелани ефекти и странични реакции.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 4.6 / 5. Брой гласове: 19

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари