безсъние

Днес огромен брой хора по света, а и у нас, страдат от хронично безсъние. От друга страна здравни организации по целия свят алармират, че трябва да се обърне сериозно внимание на проблема “затлъстяване” и сред децата, и сред възрастните. Оказва се, че едновременният бум в разпространението на тези два здравни проблеми не е случаен. Повсеместната борба срещу безсънието и затлъстяването е повод да цитираме проучване, което показва, че двете състояния са ясно свързани помежду си в своеобразен порочен цикъл.

Порочният цикъл безсъние – затлъстяване

Наскоро посочихме резултатите от американско изследване, показващо връзката между неправилното хранене и различните проблеми със съня. Екипът, провел това изследване е открил още една особеност на нарушенията на съня – хроничното безсъние, недоспиване и трудно заспиване нощем са пряка предпоставка за затлъстяване и натрупване на наднормено тегло. Нещо повече – затлъстяването от своя страна много често е причина за поява на проблеми със съня.

Всеки, който страда от безсъние или има други хронични проблеми със съня ще потвърди, че изпитва повишен глад и че, обилното хранене помага за частично неутрализиране на последствията от недоспиването. Или казано с други думи проблемите със съня провокират по-обилно хранене и водят до затлъстяване. Налице е обаче и противоположна зависимост – преяждането и високият калориен прием провокират разстройство на съня и хората със затлъстяване често спят лошо. Тези факти доказват, че двата проблема – безсъние и затлъстяване – формират порочен кръг помежду си.

Как учените обясняват връзката между затлъстяването и безсънието?

Връзката между тези две състояния се обяснява с механизмите на т.нар. циркаден ритъм. Това е редуване на различните режими на организма – сънливост, бодрост, активност, почивка. Те се регулират от секрецията на мелатонин – известен като нощен хормон или хормон на съня. Неговото действие стои в основата на заспиването.

Нормално секрецията на мелатонин в тялото се извършва вечер и се стимулира от тъмнината.
Високият прием на въглехидрати обаче забавя секрецията на мелатонин и затруднява заспиването. Това води до нарушения в циркадния ритъм, поява на безсъние и други проблеми със съня. Т.е. освен, че е предпоставка за затлъстяване, повишеният прием на въглехидрати е и причина за поява на нарушения на съня.

От друга страна, хроничното недоспиване и натрупаната умора допринасят за това много по-лесно да се поддаваме на изкушението да се храним с нездравословни и недиетични храни. Това повишава риска от натрупване на излишни килограми и така порочният цикъл безсъние – затлъстяване се затваря.

Решете проблемите със съня и ще улесните борбата с наднорменото тегло

Влиянието на храната върху качеството на съня вече е доказано. Затова препоръките спрямо хората, страдащи от безсъние и недоспиване са насочени към подобряване на хранителния им режим и предприемане на мерки за справяне с нарушенията на съня.
Доказан природен продукт, който регулира секрецията на мелатонин и осигурява продължителен и спокоен сън е Виватонин Лека Нощ/Vivatonin® Good Night. Приемът на само една капсула Виватонин Лека Нощ вечер е достатъчна за преодоляване на безсънието и нормализиране на циркадния ритъм. Като краен ефект от приема на Виватонин Лека Нощ се подобрява сънят и се повишават шансовете за справяне със затлъстяването и другите здравословни проблеми, породени от недоспиването.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 4.8 / 5. Брой гласове: 19

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари