безсъние

Безсъние – защо не е безобидно?

Едно от по-безобидните последствия от честото лишаване от необходимите 8 часа сън е това, че на следващия ден сме уморени и сънливи. По-тежкото последствие от безсънието обаче е повишаване на риска от опасни инциденти. Изследвания показват, че безсънието е една от главните причини за повече от 100 000 катастрофи в САЩ в рамките на една година. Причината за това е, че безсънието увеличава времето за реакция в много по-голяма степен от алкохола. Освен това концентрацията ни се понижава значително, когато сме спали по-малко от шест часа. Безсънието също така води до развитие на множество здравословни проблеми. Такива са сърцебиенето, високото кръвно налягане, световъртеж, главоболие, спад на либидото, стрес, повишаване на телесното тегло и последващи от него сърдечно-съдови заболявания.

Йогата като средство за борба с безсънието

Според резултати от проучване, публикувани в списание Applied Psychophysiology and Biofeedback, хората практикуващи йога за период от два месеца се радват на по-дълъг и пълноценен сън. Йогата успокоява тялото и ума, понижавайки значително чувството на тревожност и стреса. Препоръчително е асаните да се изпълняват преди сън.

– Седнете в близост до стена, след което легнете на пода, опрете петите си в нея и отпуснете гърба си. Ръцете трябва да са поставени в позиция, в която да ви е удобно. Няколко пъти направете бавни дълбоки вдишвания като концентрирате вниманието си изцяло върху тях. По този начин преминавате в режим на покой, благодарение на което заспивате по-лесно.

– Легнете на пода обърнати настрани с протегнати пред тялото ръце и крака, сгънати по такъв начин, че да образуват прав ъгъл с тялото. В тази позиция поемете дълбоко въздух и издишайте като се обърнете по гръб. След това се обърнете на другата страна и изпълнете отново упражнението. Повторете го 4-5 пъти.

– Седнете на земята, поставете краката раздалечени на разстояние от четири стъпала и подпрете длани на бедрата си. Поставете пред себе си няколко книги, подредени една върху друга. Сложете ръцете си на пода, раздалечени на разстояние равно на това между двете ви рамене. Наведете се напред и опрете шията и главата си върху книгите. Дишайте бавно и издишвайте през носа за пет минути, след което се върнете в изходно положение.

Виватонин Лека Нощ – природно средство за борба с безсънието

За да увеличите ефекта от изпълнението на изброените асани, специалистите препоръчват редовния прием на природното средство против безсъние Виватонин Лека Нощ/ Vivatonin® Good Night. В него се съдържа висококачествена комбинация от мелатонин и валериана, която доказано скъсява времето за заспиване, осигурява дълбок и пълноценен сън и сутрешна бодрост.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 4.6 / 5. Брой гласове: 15

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари