безсъние

Какво показва статистиката по отношение на безсънието в България?

Според резултати, получени от национално проучване, проведено през месец септември и октомври 2015 г. около 38% от българите се оплакват от стрес, хронична умора, раздразнителност и безсъние.

Според специалисти причината за всички тези проблеми се крие във воденето на нездравословен начин на живот, изпълнен със стрес, прием на некачествена храна, твърд алкохол и употреба на тютюневи изделия. Качественият сън, заедно със здравословното хранене и умерената физическа активност са определящи за поддържането на отлично здраве. В случай, че някой от тези компоненти е нарушен, това се отразява негативно върху общото състояние на организма. Безсънието например забавя значително метаболизма като по този начин се стига до увеличаване на телесното тегло.

Тютюнопушенето като причина за безсъние

Според проучване, резултатите от което са обявени през 2015 г., България е втората страна с най-висок процент от хора, употребяващи тютюневи изделия след Гърция. В този момент много от четящите тези редове ще си зададат логичния въпрос: “Дали наистина тютюнопушенето е причина за проблемите ми със съня?”. За да си отговорите на въпроса, вижте какво е мнението на специалистите.

Според немски учени хората, употребяващи тютюневи изделия страдат в по-голяма степен от неспокоен и кратък сън в сравнение с непушачите. За да стигнат до този извод специалистите осъществяват проучване с участието на 1071 пушачи и 1243 въздържатели. По време на него доброволците попълват въпросник, чрез който се установява качеството на съня. Според резултатите 17% от хората, употребяващи цигари спят само по 6 часа на нощ, като 28% потвърждават, че качеството на съня им е нарушено. За сравнение, само 7% от въздържателите страдат от по-кратък сън, а 19% имат неспокоен такъв. Специалистите споделят, че нито един от участниците в проучването не е бил засегнат от други фактори, влияещи върху качеството на съня. Главният негативен ефект на цигарите върху съня се крие в съдържанието на никотин в тях, който има стимулиращ ефект върху нервната система и съответно е “виновен” за безсънието.

Как можем да се справим с безсънието?

Един от подходящите начини за това е чрез отказ от тютюнопушенето. Освен това, според данни от проведеното в края на миналата година проучване, голяма част от българите са наясно с благоприятното влияние което имат природните екстракти върху безсънието. Комбинация от изцяло естествени съставки – мелатонин и валериана се съдържа в природния продукт Виватонин Лека Нощ/Vivatonin® Good Night. Продуктът притежава успокояващ ефект върху нервната система, подпомага заспиването и намалява събужданията през нощта.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 4.7 / 5. Брой гласове: 19

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари