безсъние

Безсъние – какво показва статистиката?

Имайки предвид стресовия начин на живот, който водим не са изненадващи резултатите, получени от изследване на психолози, според които над 50% от българите се измъчват от безсъние. За да сме отпочинали са нужни между 6 и 8 часа сън. Замислете се обаче колко от нас реално успяват да си ги доставят. Правилният отговор е малко. Вследствие на безсънието ставаме раздразнителни, уморени, мозъкът ни работи по-трудно и са ни нужни неимоверни усилия да успеем да се концентрираме. Казват, че в установяването на проблема се крие половината му решение. В нашия случай, за да преодолеем безсънието ще ни помогне изясняването на причините, които го провокират.

Три причини, които водят до безсъние

Работа на смени

Когато работим на смени заспиваме и се събуждаме по различно време всеки ден, което води до объркване на циркадния ритъм и безсъние. Според резултати от изследване, проведено през 2007 г., хората с такъв работен график имат по-ниски нива на серотонин (хормон, който помага за регулиране на съня) и съответно страдат от безсъние.

Стрес

Стресът е още една причина за безсъние. Ситуации, свързани със силен стрес, породени от финансови, емоционални и други проблеми, могат да доведат до продължително безсъние при много от нас. От друга страна безсънието е причина за тревожност и депресия. Поради факта, че мозъкът използва един и същ невротрансмитер за поддържане на нормалния сън и настроението много често е трудно да се установи кой от двата проблема – безсънието или депресията, започва първи.

Хормонални промени

Хормоналните промени вследствие на менопаузата и пременопаузата при жените също в много случаи водят до неприятно безсъние. Когато жената страда и от топли вълни проблемите с безсънието се задълбочават още повече. Според данни на Американската фондация по съня около 40% от представителките на нежния пол в пременопауза страдат от проблеми със съня.

Как да овладеем безсънието?

Ако страдате от този проблем то със сигурност поне веднъж сте се изкушавали да надникнете в интернет, търсейки ефективен лек за проблема. Не можем да гарантираме, че всичко, което сте открили там ще има ефект, но можем да потвърдим, че Виватонин Лека Нощ/Vivatonin® Good Night е доказаното средство против безсъние, препоръчвано от водещи медицински специалисти.
Научно доказано е, че продължителният прием на комбинацията от мелатонин и валериана във Виватонин Лека Нощ осигурява пълноценен сън нощ след нощ. Природният продукт регулира циркадния ритъм, улеснява заспиването, намалява честотата на нощните събуждания и удължава продължителността на съня.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 4.6 / 5. Брой гласове: 18

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари